start / Tips & Tricks / Från Mellanöstern till Australien: En students passion för kreativ teknik

Från Mellanöstern till Australien: En students passion för kreativ teknik

Hon är 18-åringen som vågade ta steget att flytta till andra sidan jorden, långt bort från familj och vänner, för att utbilda sig till ett yrke hon drömt om sen barnsben. Läs om Amanda Virays modiga beslut och bli inspirerad!

#InspirationSom du säkert redan vet så älskar vi att höra era berättelser och att lyssna till det ni har att säga. I denna andra del av våra kunders Inspirerande stories har vi pratat med underbara Amanda Viray, en universitetsstudent i Newcastle, Australien.

Läs den första delen av våra Inspirerande stories här.

I september 2019 bestämde Amanda sig för att våga ta steget att flytta till andra sidan jorden, långt bort från allt hon nånsin känt till, sitt hem och sin familj. Hennes stora passion och entusiasm över att börja studera informationsteknik och interaktiva medier lockade henne ända till Newcastle i Australien.

Amanda föddes i Saudiarabien och växte upp i Qatar med sin mamma, pappa och bror. Med en elektriker till pappa, som dessutom älskade all sorts teknik, fanns ofta många olika spännande prylar hemma som Amanda snabbt fick upp intresset för. På helgerna brukade hon umgås med vänner, spela TV-spel med sin bror och studera hårt för att klara gymnasiet med bästa möjliga betyg.


- Nånstans i bakhuvudet har jag alltid velat vara den som överbryggar gapet som finns mellan konstnärer och ingenjörer, och i och med flytten tog jag äntligen första steget mot att uppnå detta.

Och vore det inte för denna dröm skulle Amanda nog ha stannat i Qatar för att studera, eller kanske flytta till Manilla i Filippinerna där det är billigt att bo. Men det fanns nåt som lockade Amanda ännu mer, nåt som inte så många andra vågat göra i hennes omgivning. Hon ville våga gå en ny väg - sin egen väg.

- Jag ansökte till olika skolor över hela världen men Newcastles Universitet lockade lite extra. De flesta universitet erbjuder utbildningar inom programmering, men jag ville till en skola där man även värderade kreativiteten och där jag kunde få det bästa av båda världar.

Till slut föll valet på en kandidatutbildning inom informationsteknik och interaktiva medier på universitetet i Newcastle.

- Jag är den första i min familj som studerar utomlands och vi har väldigt starka traditioner, så när jag berättade för mina föräldrar om planerna att flytta till andra sidan jorden, och dessutom helt själv, kom det nog lite som en blixt från en klar himmel. Jag fick försöka övertala dem flera gånger innan de gick med på att släppa iväg mig till Australien.

- Mina vänner var så spända och exalterade för min skull, samtidigt som de nog också tyckte att jag var fullständigt galen, haha!


När Amandas familj successivt insåg hur mycket hon ville detta och hur modig hon faktiskt var, hjälpte de henne med allt inför flytten till Australiens östkust.

- När vi väl kom fram till Newcastle blev jag så förundrad över den otroligt vackra miljö som finns där. Jag, som var så van vid ökenlandskap, fick äntligen se hav och dessutom bo nära det. Vilken fantastisk känsla!

Men att vänja sig vid ett helt nytt liv var svårt och tog tid. Amanda fick länge leta efter boende och dessutom studera intensivt i åtta månader för att lyckas klara sitt inträdesprov för internationella studier. Med en ny vardag, i en ny miljö och utan sina nära och kära, blev hennes främsta fokus att studera hårt.

- I början bodde jag hos en trevlig, äldre filippinsk dam och när jag senare hittat några vänner genom en kristen skolgrupp för internationella studenter, flyttade jag ihop med dem.

Att skapa tid till att umgås med vännerna insåg Amanda var viktigt för att må bra. I Newcastle ses man gärna och ofta utomhus och samlas kring maten, vilket gör det enklare att lära känna nya personer.

- Den bästa tiden i veckan är när jag och mina vänner äter middag tillsammans. Det är ett fantastiskt sätt att utforska de olika matkulturer vi bär med oss. Jag har kompisar som kommer från Bangladesh, Indien, Vietnam och Malaysia, vilket gör att jag får lära känna deras kultur och de får lära känna min.


Studentlivet innebär att Amanda studerar mer än 40 timmar i veckan och hennes intensiva schema kräver god planering och förberedelse, inte minst av matlådor!

- Ärlig talat så glömmer jag bort att äta ibland! Jag blir så inne i plugget, vilket både är positivt och negativt, men ofta saknar jag verkligen ordentlig, hemlagad mat.

Nu för tiden brukar hon laga enkla rätter som hon kan frysa in och äta under veckan. Detta gör att hon får tid över till andra intressen där hon slappnar av och varvar ner.

I december 2020 vann Amanda ett sommarstipendium från sitt universitet, som gjorde att hon fick en praktikplats på ett lokalt företag, Art Thinking. Det är en studio som jobbar med både konst, vetenskap, teknik och samhälle.

- Jag har märkt att många konstnärer och kreativa personer har svårt att kommunicera med ingenjörer och tvärtom, och jag vill vara personen som förstår båda dessa världar och kan överbrygga den klyfta som finns mellan yrkena.

Trots att Amanda älskar alla sorts digitala verktyg så föredrar hon ändå att skriva för hand, med penna och papper. Att använda en almanacka hjälper henne att komma ihåg veckans alla måsten och planer.


- Det första jag la märke till när jag fick hem min almanacka var de högkvalitativa och rejäla pappersarken som gör det enkelt att använda vilken penna som helst utan att behöva oroa sig för att det ska blöda igenom till nästa sida.

- Min almanacka påminner mig om de basala behoven – som att äta innan jag studerar! Att lägga in event och händelser i min digitala kalender räcker inte för att jag ska minnas det, för det är verkligen stor skillnad mellan att skriva ner saker på datorn och att anteckna för hand. Detta hjälper mig otroligt mycket i min hektiska vardag och eftersom studierna gör att jag måste sitta framför datorn större delen av min tid så hjälper en Personlig Almanacka™ mig att lugna både mitt huvud och mina ögon.

När Amanda i början av sina studier letade efter effektiva studietips, hittade hon även forskning som beskrev hur mycket mer det kan hjälpa en att minnas saker om man antecknar för hand, jämfört med om man skriver på datorn.

- Därför älskar jag att använda min almanacka; jag håller mig organiserad och strukturerad när jag får skriva och planera saker analogt/för hand.

- Jag tycker det är hur bra som helst att man kan välja startmånad på almanackan. Man måste liksom inte börja i januari eller vid skolstart, utan kan välja när det passar en själv bäst! Min almanacka börjar t.ex. i maj. Listorna är mina favoritsidor och jag älskar att det går att bocka av att göra-listan längst ner i veckouppslagen. Där kan jag placera ut alla mina måsten och checka av under veckans gång.

Praktikplatsen på Art Thinking har gett Amanda en fantastisk inblick i arbetslivet och med sina kunskaper inom redigering och programmering hoppas hon en dag kunna jobba som teknisk konstnär. Ofta hamnar man då inom spelutvecklingsbranschen och hjälper kreatören och ingenjören att samarbeta och reda ut eventuella problem.

- Jag njuter av det intensiva studentlivet, men det är såklart jobbigt att vara så långt bort från min familj och mina vänner. Därför försöker jag hålla mig ordentligt sysselsatt för att slippa längta hem för mycket.


Vår blogg: Tips & Tricks

DIY: Höstig ljuslykta - Freebie

Pimpa ditt skrivbord med vårt mysiga höstpyssel – ett träd som du klipper ut och sätter fast på en ljusslykta, och som sedan ger en mysig skugga på väggen.

Så maxar du hösten!

Hösten är vår mysigaste årstid, och med vår Fall Bucket List 2021 får du våra bästa knep på hur du maxar denna underbara säsong!

Experten tipsar: Så styr du upp din ekonomi

Stina är vår skickliga ekonomichef som älskar allt som har med siffror, statistik & Excel att göra. Här ger hon dig sina bästa tips gällande ekonomi och sparande!

Fri frakt

Nöjda kunder

Leverans 1 vecka

Omdömen på Trustpilot

Följ oss på Instagram

@personligalmanacka #personligalmanacka

Hej, vi använder cookies på vår hemsida för att din upplevelse här ska bli bättre.

Läs mer om cookies eller testa vårt smarriga recept.