Tips & tricks
Nya vanor och nya rutiner kan ibland behövas för att må bättre och höja sin livskvalitet. Vad vill du skapa för ny vana, och hur gör man det bäst? Ta hjälp av våra 3 tips för att skapa bra vanor som håller, innan du sätter igång!

3 tips för att skapa goda vanor som håller + Workout Log att ladda ner!

Nya vanor och nya rutiner kan ibland behövas för att må bättre och höja sin livskvalitet. Vad vill du skapa för ny vana, och hur gör man det bäst? Ta hjälp av våra 3 tips för att skapa bra vanor som håller, innan du sätter igång!

#Bullet Journaling #FreebiesVad känner du när någon säger, ”Idag är första dagen på ditt nya liv”? Kanske får du lite lätt ångest, eller så kanske du blir superpeppad.

Oavsett vem du är och hur du fungerar så är det ett som är säkert: goda, sunda vanor kommer att ge dig en livskvalitet och glädje som du inte kommer ångra.


Och för att skapa en ny vana behöver det inte bli nytt år, ny vecka eller ny termin ens. Det går att börja idag, en helt vanlig vardag! Det viktigaste är ju faktiskt att hitta nåt som funkar för just din livsstil, och nåt som håller livet ut.

Här kommer våra tre bästa tips för att skapa bra vanor som håller i längden!


1. BÖRJA SMÅTT
Gör din nya vana så enkel att du inte kan säga nej.

Om du tex vill börja träna kan din nya vana vara att göra upphopp under 1 minut, en gång om dagen. Sänk tröskeln så mycket att det helt enkelt inte går att banga - alla kan ju göra 1 minuts upphopp!

Om du vill börja skriva en tacksamhetsjournal skulle din nya vana kunna vara att varje dag skriva ner en sak som har gjort dig glad. Inte en hel journalsida eller ens en hel mening. Bara EN GREJ.

Du kan använda din personliga almanacka för detta, kanske till och med månadsöversikten, så att du i slutet av månaden eller veckan sitter med en hel hög glada tankar av tacksamhet. På det här viset kommer du snart ha skapat dig en ny god vana, utan att knappt ens märka det. Och vem vet, ”en grej” kanske snöbollar till nåt lite större så småningom.

JAG VILL SKAPA MIN PERSONLIGA ALMANACKA


2. FOKUSERA INTE PÅ SLUTRESULTATET (ÄN)
Så du vill springa en mara, skriva en roman och sluta äta skräp? Superbra mål såklart, men hur omvandlar du dem till vanor? Hur kontraintuitivt det än låter så kan det ibland vara bra att inte tänka på slutmålet riktigt än. Fokusera istället på att skapa en ny vana först (se tips 1 - BÖRJA SMÅTT).

När du väl arbetat in din nya vana i din vardagsrytm kan du börja tänka på nästa steg. Försök också att se nästa steg som en liten ändring istället för en stor helomvandling. Många små ändringar senare kommer du att ha nått det där stora, ambitiösa målet.


3. IDENTIFIERA HINDER
Du kanske har en bild av dig själv som en person som ”inte gillar” hälsosam mat, eller ”inte gillar” att träna. Försök att klura ut vad som döljer sig bakom den självbilden, vad som egentligen ligger bakom de uttalandena. Kan du identifiera den verkliga orsaken som håller dig tillbaka?

Tar vi exemplet med att äta mer hälsosam mat så kan det verkliga hindret vara att det faktiskt kräver lite mer planering än att bara värma en Gorbys i micron. Det är alltså matplaneringen som är hindret här - inte nödvändigtvis att man ”inte gillar” hälsosam mat. Ja men bra, då vet vi det och kan jobba runt det hindret.

Googla dig fram till en måltidsplanerare som passar dig och din vecka, och samla på dig goda recept från familj och vänner. Du kan använda vår menyplanerare, Meal Planner, i almanackans slutsidor eller så kan du ladda ner vår Meal Planner-mall här för att testa först.


Men kom ihåg att kolla på tips 1 här också - BÖRJA SMÅTT. Hur ser en liten början ut för dig? Handlar det om att förbereda hälsosamma måltider en eller två gånger i veckan? Eller är det en bra början att introducera köttfria måndagar hemma? Bestäm vad din lilla början ska vara, skriv ner det och... ja, börja!

För mig när det gäller träning är mitt stora hinder all den tid man måste lägga på det innan man ens börjat träna! Man ska hitta träningskläderna, krångla in sig i en alldeles för trång sport-BH, cykla till gymmet, köra passet; sen efteråt måste man försöka trixa sig ut ur den svettiga sport-BHn igen (med eller utan extern hjälp), duscha, cykla hem (och bli svettig igen)... STORA HINDER ALLT DET HÄR.

Jamen, nu när jag är medveten om vad den verkliga orsaken varför jag ”inte gillar” att träna är kan jag ju faktiskt göra nånting åt det - lura mig själv lite! Jag kanske kan träna hemma istället, med hjälp av en Youtube-tränare eller ett pass online. Kanske jag kan förbereda mig mentalt lite genom att sätta på mig träningskläderna en stund i förväg. Och kanske till och med att jag skulle kunna investera i en ny, mindre störig sport-BH också.

Allt detta för att säga att under alla de där ”jag gillar inte att XYZ”-påståendena är den verkliga frågan: Vad är det som egentligen håller dig tillbaka? Ta reda på det, jobba dig runt hindret och du kommer vara helt unstoppable!


Och apropå träning - har du sett våra nya Workout Logs? Vi har lagt till några stycken olika så att du kan logga din träning på din personliga nivå och intensitet. Perfekt för att bygga goda vanor!

Du kan hitta alla våra nya slutsidor, inklusive Workout Logs, i steg 4 när du skapar din personliga almanacka.

Kliar det i fingrarna att börja redan nu? Ladda ner en Workout Log-mall nedan så kan du sätta igång redan nu medan du väntar på din almanacka!

MIN WORKOUT LOG

Lycka till med dina nya, goda vanor!
/Sara på Personlig Almanacka™

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Läsårsöversikt för 24/25 - Freebie

Få full koll på läsåret 24/25 med en snygg kalender i form av en freebie! Skriv ut och sätt upp på väggen, så har du den nära till hands när du behöver.

Omdömen på Trustpilot