Tips & tricks
Det finns massor av sätt att studera inför viktiga prov och tentor. Här ger vi dig 5 tips på braiga studietekniker och hur du pluggar smartare, inte hårdare!

5 bra studietekniker – plugga smartare, inte hårdare! + FREEBIE

Det finns massor av sätt att studera inför viktiga prov och tentor. Här ger vi dig 5 tips på braiga studietekniker och hur du pluggar smartare, inte hårdare!

#Freebies #Planering #StudentVisst finns det stunder när man tänkt att ”jag borde pluggat mer”? Det kan ju absolut finnas tillfällen där det ligger en viss sanning i det (om du rannsakar dig själv). Men faktum är att studier inte främst handlar om antalet timmar som du sitter med näsan i böckerna, utan på vilket sätt du pluggar. För tricket är inte att plugga mer eller hårdare - bara smartare!

Vi alla lär oss saker på olika sätt, och det finns nästan ett oändligt antal studietekniker att prova på. Här nedan ger vi dig tips på fem av de tekniker som vi gillar bäst. Vilken blir din personliga favorit? Testa!

Så pluggar du smart - 5 studietekniker


  • Aktivt studerande - Istället för att bara läsa och göra överstrykningar i kurslitteraturen är det bra att aktivt skriva anteckningar. Skriv ner den viktigaste informationen och strukturera upp den i punkter som du kan gå tillbaka till senare. Studier visar att om du aktivt engagerar dig i texten på detta sätt så tar du till dig mycket mer av informationen.

  • Aktivt minne - En studieteknik som ligger nära aktivt studerande är aktivt minne. Denna metod innebär att du plockar fram en bit information från minnet när du uppmanas att göra det. Skriv frågor om specifika ämnen och teman på ett flashkort och testa dig själv! Leta i minnet och försök att komma ihåg vad du läst och lärt dig på lektionerna. Genom att aktivera ditt minne på detta sätt så fastnar informationen bättre än om du bara läser eller gör markeringar i en lärobok.

  • Visuell inlärning - Lär du dig bäst visuellt? Skapa en grafisk bild för ämnet du studerar! Det kan vara att göra ett flödesschema, skapa tydliga grafer, diagram eller rita en tankekarta med den information du behöver lära dig och hur allt hänger ihop. Till din hjälp har vi skapat en utskrivbar mindmap-mall som du kan ladda ner gratis här nedan!

LADDA NER MINDMAPEN SOM FREEBIE


Händer som håller i en penna och fyller i en Mindmap, som laddats ner gratis och skrivits ut på ett papper. Bredvid ligger en svart Uni Pin Fineliner samt en grön, rosa, blå och brun penna
  • Praktiskt lärande - Skriver du ner anteckningar från föreläsningarna på din dator? Skriv av dem och anteckna för hand! Forskning visar att vi lär oss lättare när vi skriver ner informationen för hand, än när vi tar anteckningar på en dator.

  • Tidsplanering - Pomodorotekniken: Nej, vårt sista tips innebär inte att du ska ta en paus i pluggandet och laga en pasta pomodoro (eller ja, det lät ju faktiskt ganska trevligt). Nej, Pomodorotekniken är en välkänd metod inom time management som går ut på att använda tiden smart och bli mer effektiv. Du pluggar i 25-minutersblock med korta pauser emellan. Under dessa 25 minuter är det fullt fokus på uppgiften och det du ska göra, så lägg bort mobilen och andra distraktioner! Genom att jobba i kortare intervaller behåller du ditt fokus och undviker stress.

Men för att lyckas med pluggandet behöver man ju också härliga produkter! Färgglada överstrykningspennor är en klassisk favorit som hjälper dig att highlighta det viktigaste i ett hav av text. Fineliner pennor i olika färger med sin smala, fina spets är ovärderligt när du ska göra tydliga anteckningar och strukturera pluggandet. Blir något fel är det också perfekt att ha en penna med raderbart bläck nära till hands.

Händer som håller i en bok och en penna. Handen med pennan gör anteckningar i en almanacka. Bredvid ligger en lila, rosa och grön fineliner från Stabilo
Det går ju också lätt åt mycket papper till mindmaps, anteckningar och små kluddlappar. Sticky Notes är supersmarta klisterlappar i olika storlekar som du enkelt sätter fast i din almanacka, systemkalender, anteckningsboken eller skapar flashcards av. Grotta ner dig mer i Sticky Notes, olika pennor och se våra topp 3 bästa tips på hur du strukturerar studierna i din almanacka.


SE ALLA PLUGGTILLBEHÖR


Så, med dessa studietekniker och tillbehör har du skapat riktigt bra förutsättningar för en smart och effektiv studietid. Men glöm inte det viktigaste – att ha roligt! Vi önskar dig stort lycka till med pluggandet!

Får du inte nog av planering och tips? 5 tips på hur du planerar dina studier i Studentalmanackan.

Vår blogg: Tips & Tricks

Plan with me - Juli 2024

Ljuva juli är här, och självklart ska det synas även i din almanacka. Planera juli, sommaren somrigaste månad med oss!

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Omdömen på Trustpilot