Tips & tricks
Vad är ett SMART mål, och hur sätter man ett sånt? Läs vidare för att lära dig metodiken bakom akronymet & ladda ner vår SMART-mall!

Att sätta ett SMART mål: guide + mall

Vad är ett SMART mål, och hur sätter man ett sånt? Läs vidare för att lära dig metodiken bakom akronymet & ladda ner vår SMART-mall!

#Freebies #PlaneringSom du säkert vet, använder sig många arbetsplatser av modellen SMART goals, eller SMARTa mål, för att uppnå en förändring på ett effektivt sätt.

Det extra fiffiga med den här modellen är att den faktiskt lämpar sig lika bra att använda i privatlivet som i arbetslivet. Faktum är att vi ofta är lite mer taggade och ambitiösa med att se konkreta resultat i arbetslivet och lämnar våra privata drömmar och mål lite mer åt slumpen. Låter det bekant...?

Så vad är då ett SMART-mål, och hur sätter man ett sånt? Vi fräschar upp minnet tillsammans här nedan!

SMART är en akronym för att hjälpa oss att komma ihåg de fem kriterierna som kännetecknar ett SMART-mål, och står för: specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbundet.

S står för Specifikt

Ditt mål behöver vara specifikt, tydligt och väl angränsat. Fråga dig själv vad det är du vill uppnå. I vårt exempel vill jag börja ta mitt hobbyskrivande på allvar och börja skriva på en bok. Där har vi det specifika: ”Börja skriva på min bok.”

Det här med att skriva ner våra mål och inte bara tänka på dem tvingar oss att vara tydliga och konkreta, och ökar chanserna att vi faktiskt uppnår det vi vill.

Ladda ner vår mall här nedan och skriv ner ditt eget SMART-mål för denna månad eller år.

M står för Mätbart

Att mäta framsteg är ett jättebra sätt att hålla motivationen uppe. Bestäm hur du ska mäta eller logga varje steg du tar närmare ditt mål. I vårt exempel ska jag bocka för i min personliga almanacka de dagar jag har skrivit.

A står för Accepterat

När man väljer sitt mål är det viktigt att det utmanar en lite grann. Det är dumt att välja ett storslaget mål som sänker oss innan vi ens börjat, men det är lika dumt att välja nåt man kan göra lite för lätt också. Det gäller att hitta sin sweetspot!

Har du väl hittat din sweetspot för vad du vill uppnå, har du också hittat en acceptans hos dig själv gentemot målet. Och det här utgör förstås en viktig grund för alltihopa.

I det här steget behöver du också formulera de konkreta steg du ska ta för att nå ditt mål. I vårt exempel ska jag upp 30 minuter tidigare varje morgon för att hinna med en tyst skrivstund.

JAG VILL SKAPA MIN PERSONLIGA ALMANACKA NU!


Händer som håller i en skrivplatta och en penna. På skrivplattan sitter en freebie med SMART-mål, som laddats ner gratis och skrivits ut på ett papper


R står för Relevant

Varför är det viktigt för dig att uppnå detta mål? Hur passar det in i ditt liv?

I vårt exempel med skrivandet är detta en aktivitet som aldrig riktigt når toppen av prio-listan mitt i vardagshetsen. Och detta trots att det är nåt jag verkligen gillar att göra! Ja, du vet säkert hur det är! :) Men skriver jag ner ”att skriva dagligen” som ett mål tvingar jag ju mig själv att äntligen ta det på allvar.

T står för Tidsbunden

När behöver du ha uppnått ditt mål? Sätter du upp en konkret tidsram blir ditt mål så mycket mer effektivt!

Här kan du använda din personliga almanacka som ditt hemliga vapen. Använd dig av timplanen där du blockar tid för att jobba mot ditt mål. Logga dina framsteg i nån av modulerna längs ner på veckouppslaget. Du kan till och med skriva ut SMART-mallen här nedan, skriva dit ditt mål och sen ha det i plastfickan för att följa upp på det dagligen.

Ladda hem mallen till ditt SMART-mål här nedan.

MALL FÖR SMARTA MÅL - ROSA

MALL FÖR SMARTA MÅL - GRÅ


Lycka till!
/Sara på Personlig Almanacka™

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Läsårsöversikt för 24/25 - Freebie

Få full koll på läsåret 24/25 med en snygg kalender i form av en freebie! Skriv ut och sätt upp på väggen, så har du den nära till hands när du behöver.

Omdömen på Trustpilot