Tips & tricks
Att planera in en digital detox är bra för ditt välmående. Använd din almanacka för att planera din detox och dra ner på din skärmtid!

Digital detox: Minska skärmtiden med din almanacka

Att planera in en digital detox är bra för ditt välmående. Använd din almanacka för att planera din detox och dra ner på din skärmtid!

#Mindfulness #Planering #Inspiration”Du får fyrkantiga ögon av för mycket skärmtid!”. Som barn har du säkert hört påståendet från en förälder, och som förälder har du säkert sagt det till dina barn någon gång. Fast du kan pusta ut, för uttrycket är nämligen en myt. Men det är faktiskt sant att ögonen påverkas negativt av för mycket skärmtid. Att titta på saker på nära håll är ansträngande för ögats muskler, och att titta på en skärm under en längre tid är som ett riktigt jobbigt träningspass. Efter en dag framför skärmen har du säkert upplevt överansträngning, trötthet och huvudvärk - som alla är symptom på för mycket skärmtid.

Läkaren Anders Hansen har skrivit flera böcker om hur hjärnan fungerar, bland annat ”Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda”. Han är inne på samma spår, och menar att vår hjärna inte hängt med i den rasande fart som teknikutvecklingen i vårt moderna samhälle haft. Hjärnan är därför inte anpassad för så mycket information och skärmtid som vi utsätts för idag, vilket skapar en hög nivå av stress - både för din hjärna och resten av kroppen.


Att minska ner på skärmtiden och ta en digital detox är därför superbra för din syn, kropp och knopp! Att använda en almanacka är ett bra första steg mot en digital detox, som alltså innebär att du skippar att kliva in i den digitala världen för en stund. Att skriva ner anteckningar för hand och att planera sitt liv på ett analogt sätt istället för att göra allt digitalt gör att du automatiskt minskar tiden som du spenderar framför det blåa skärmljuset. Detta kan bland annat göra att du sover bättre och att dina stressnivåer minskar. Det är såklart inte enkelt att ta ett kliv från det digitala - vi vet. Många av oss jobbar med sånt som kräver långa timmar framför en skärm, och det kanske vi inte kan komma ifrån (man vill ju inte göra chefen upprörd). Men försök att skippa skärmen där du kan, kanske på kvällen eller någon gång under helgen? För att minska ner på skärmtiden har också flera andra fördelar!

Därför ska du skippa skärmen och planera en digital detox


  • När du minskar skärmtiden ger du dig själv mer tid för avkoppling. Det blir också lättare att kunna reflektera över tankar som far runt och att vara mer i nuet. Istället för att sitta med telefonen i handen och scrolla frigör du tid för aktiviteter som boostar dina endorfiner och emotionella välmående - som träning, hobbys, och att träffa nära och kära.

  • Det förbättrar din mentala hälsa! Sociala medier och andra sociala plattformar kan ofta bidra till känslor av jämförelse, FOMO (en rädsla för att missa något) och ångest. Att ta en paus från just sociala medier kan ge en mental återställning, vilket gör att du kan fokusera på dig själv och lättare minska ångest och andra negativa känslor.

  • Skippa telefonen och bli mer produktiv och kreativ! Japp det är sant. Under en digital detox kommer du märka att din produktivitet och kreativitet ökar i det som du tar dig för. Detta beror på att du slipper de ständiga distraktionerna som en skärm och den digitala världen utgör, och låter din hjärna ladda om genom att minska den digitala överbelastningen.

Psst! Du vet väl att vår selfcare-bok innehåller massor av specialdesignade sidor för ditt välmående? Reflektera och skriv ner både stora och små funderingar i de linjerade arken, tracka din hälsa och dina vanor i sidorna för habit- och mood trackers eller utmana din kreativitet på en av målarsidorna.


KLICKA HEM SELFCARE-BOKEN


Planera din digitala detox i din almanacka


Med handen på hjärtat - hur mycket har du egentligen suttit framför en skärm idag, i veckan, eller den här månaden? Förmodligen en hel del. Fundera på hur du kan ta en digital detox och minska ner på din skärmtid, eller varför inte prova att ha en helt skärmfri dag? Ett smart knep är att använda din almanacka för att planera din digitala detox, och att göra det i olika steg:

  1. Planera en specifik dag och tid när du ska logga ut från det digitala, och även hur länge som din detox ska pågå. Färglägg tiden i din almanacka, klistra in peppande citat och gör det till ditt eget, personliga event!

  2. Anteckna varför du faktiskt valt att skippa skärmen, så att du kan gå tillbaka till det när motivationen tryter. Det kan också vara bra att skriva några tips till dig själv på olika aktiviteter att göra under din detox, så att du håller dig sysselsatt.

  3. Skriv ner känslan under och efter din digitala detox! Reflektera över dina känslor och tankar, och spara dina anteckningar till nästa gång.

Upprepa din digitala detox på fasta tider eller när du känner att du behöver. Kanske kan du skippa skärmen lite längre tid vid varje tillfälle? Testa dig fram! Vi lovar att det kommer kännas enklare för varje gång. Lycka till!


Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Sommar bucket list – gratis freebie

Vad vill du göra i sommar? Skriv en bucket list och bocka av i takt med att du uppfyller dina drömmar! Ladda ner en riktigt somrig bucket list helt gratis här.

Omdömen på Trustpilot