Tips & tricks
Få ordning på din ekonomi med hjälp av några smarta ekonomitips! Så här får du koll på dina utgifter, skapar en budget och börjar ditt sparande.

Ekonomitips – få ordning på budgeten + FREEBIES

Få ordning på din ekonomi med hjälp av några smarta ekonomitips! Så här får du koll på dina utgifter, skapar en budget och börjar ditt sparande.

#Freebies #Planering“Money money money, must be funny…” – Ja tänk om det vore så enkelt! Det känns ju ofta som att pengarna flyger ut ur fickan (eller bankkortet) helt för egen maskin. För att skaffa sig stenkoll på ekonomin kan ibland kännas svårt – vart börjar man egentligen? Att använda olika metoder och knep för att först skapa sig en överblick och sen börja ta kontroll är ett bra sätt. Här kommer några ekonomitips så att du kan få ordning på dina riksdaler!

Tre ekonomitips som ger dig koll på din budget och utgifter


 1. En Mixbok full av budgetsidor - Ett supersmart sätt för att kicka igång motivationen till att ta kommandot över din ekonomi är att skapa en personlig Mixbok, som du kan använda som din alldeles egna ekonomibok. Fyll den med våra olika budgetsidor så får du både övergripande ordning och detaljerad kontroll på hur du spenderar dina pengar.


 2. SKAPA DIN MIXBOK


  Dessutom kan du också lägga till temasidan Spara - Lite & Mycket som hjälper dig att på ett roligt sätt få in vanan att spara lite varje vecka och se hur pengarna växer under året. Vill du komma igång med sparandet redan nu har vi skapat en freebie där du kan testa på att Spara Lite.


  LADDA NER SPARA LITE


  Självklart finns alla ekonomisidor även till din almanacka och systemkalender, om du hellre vill samla allt om din ekonomi där. 3. 50/30/20-metoden - 50/30/20-metoden är en riktigt enkel budgetmetod där du delar upp dina utgifter i tre delar:

  Nödvändiga utgifter = 50 %
  Villhöver-utgifter = 30 %
  Sparande och skuldbetalningar = 20 %

  Poängen är att sätta ramar för dina utgifter, utan att behöva räkna varje krona. Du behöver inte låsa dig exakt vid just 50/30/20 utan kan justera siffrorna som de passar dig. Om 40/20/40 passar ditt mål bättre - Kör!


 4. Envelope method – Eller kuvertmetoden som den heter på svenska. Metoden går ut på att du helt enkelt tar ut det mesta av din lön i kontanter, och fördelar pengarna i olika kuvert baserat på dina utgifter. Exkludera fasta utgifter som hyran, och gör kuvert för rörliga utgifter som mat, nöjen och shopping.

  Lägg sen så mycket pengar du behöver för varje kategori i varsitt kuvert. När du ska gå och handla tar du pengar ur mat-kuvertet, när du ska gå på bio tar du pengar ur nöjes-kuvertet och så vidare. Varje månad får du bättre koll på ditt konsumtionsmönster och det blir lättare att fördela pengarna, och även att upptäcka onödiga kostnader. Plastfickor är perfekta att lägga kuverten i, fäst dem i din ringpärm och ta med när du behöver!HÄMTA SPARBURKEN


Dessutom vill vi ge dig ytterligare en freebie i sparandets tecken – nämligen sparburken! Det här är en riktigt smart burk full av mynt så att du på ett visuellt sätt kan se hur sparandet växer. Sätt undan en summa varje månad och fyll samtidigt i summan på ett av mynten, eller färglägg dem i olika färger.

För dig som har barn är sparburken ett utmärkt sätt att lära barnen om pengars värde - framför allt i den digitala värld som vi lever i. Skriv ut och sätt upp den på kylen och låt barnen fylla i ett av mynten varje gång de får sin vecko- eller månadspeng.

Hoppas att våra tips och metoder var till hjälp för dig att få stenkoll på din privatekonomi!

Är du student och tycker att det är lite klurigt att få ekonomin att gå ihop? Vår Digitala Kommunikatör Isabelle har några pluggår bakom sig och har skrivit ner sina bästa tips på hur du får CSN att räcka hela månaden!

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Läsårsöversikt för 24/25 - Freebie

Få full koll på läsåret 24/25 med en snygg kalender i form av en freebie! Skriv ut och sätt upp på väggen, så har du den nära till hands när du behöver.

Omdömen på Trustpilot