Tips & tricks
Kan en sån enkel aktivitet som att färglägga bilder verkligen dämpa symptom av psykisk ohälsa? Forskare i Nya Zeeland menar det. Läs om studien här, och ladda ner våra fina målarbokssidor!

En enkel övning som boostar din mentala hälsa - ladda ner våra målarbokssidor!

Kan en sån enkel aktivitet som att färglägga bilder verkligen dämpa symptom av psykisk ohälsa? Forskare i Nya Zeeland menar det. Läs om studien här, och ladda ner våra fina målarbokssidor!

#Mindfulness #FreebiesTrenden med vuxna målarbokssböcker har varit på stark frammarsch några år nu, och visar inga tecken på att avta än. Vad som först bara verkade vara en fluga som flörtade med folks barndomsnostalgi har visat sig vara ett enkelt och vackert sätt att investera i vår mentala hälsa.

Så låt oss prata lite om fenomenet mindful colouring, eller att färglägga med full sinnesnärvaro.

Har du sett ett barn sitta och färglägga, fullt fokuserat på aktiviteten? Då har du säkert redan sett mindful-färgläggning i aktion.

Att färglägga med mindfulness gör att vi skärper vår närvaro i nuet genom att fokusera på aktiviteten i fråga - att välja färg och applicera det på illustrationen eller mönstret.

Det är en enkel men förvånansvärt effektiv övning där vi tränar vårt sinne att släppa alla andra tankar, tex vad vi ska göra efter aktiviteten eller vad som hände tidigare på jobbet eller skolan. Vi inbjuds till att släppa dömande tankar om vad vi håller på med och hur vi gör det. Vi bara färglägger, helt enkelt, och det finns inget rätt eller fel, fult eller snyggt.

Mindful-färgläggning är dessutom ett väldigt konkret sätt att koppla ner från skärmar och det allmänna bruset från en digitaliserad vardag.Men det som är mest fascinerande är vilken positiv effekt denna enkla aktivitet kan ha på vår psykiska hälsa, genom att dämpa oro och ångest.

I en studie genomförd av forskare på Otago-universitetet i Nya Zeeland fann man att daglig färgläggning är mer än ett härligt tidsfördriv - det kan också ha en fantastisk påverkan på vår mentala hälsa. Och allt detta genom att färglägga så lite som 10 minuter per dag, under en veckas tid.

Deltagarna som färglade visade betydligt lägre nivåer av ångest och depression jämfört med vad de rapporterade före studien. Forskarna konkluderade att ”daglig färgläggning […] kan användas som ett effektivt, billigt och lättillgängligt verktyg för själv-hjälp.”

En annan grupp i studien fick istället lösa sudoku. Intressant nog rapporterade denna grupp att även de upplevde en större känsla av mindfulness, även om deras aktivitet inte brukar klassas som det. Och som tur är har vi sudoku att ladda ner här!

Visste du att du kan lägga till målarbokssidor (och sudoku!) längst bak i almanackan? Du hittar en översikt av alla slutsidor på steg 4 i designprocessen.Men vi har också några målarbilder att ladda ner här på bloggen, tack vare vår konstnärsvän Anna Sohlberg. På Instagram-kontot @alukewarmmess berättar Anna öppet om sin kamp mot ångest och depression. Under åren som hon har drivit kontot har hon inspirerat en varm community av människor från hela världen som alla använder sin kreativitet och konst i kampen mot psykisk ohälsa. Genom sina bilder och texter beskriver Anna på ett vackert sätt hur verkligheten för någon som lever med ångest alldeles inpå knuten kan se ut.

Ladda ner Annas fina illustrationer nedan, och upplev färgläggningens fantastiska fördelar själv!


Mandala
Leaves
Balloon
Beautiful People
Flower Frame
Bloom for You

*Studien publicerades i Creativity Research Journal.


Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Sommar bucket list – gratis freebie

Vad vill du göra i sommar? Skriv en bucket list och bocka av i takt med att du uppfyller dina drömmar! Ladda ner en riktigt somrig bucket list helt gratis här.

Omdömen på Trustpilot