Tips & tricks

start / Tips & Tricks / En väggalmanacka som rymmer hela familjen - 4 smarta hacks

Har du ett gäng mini-människor att ta hand om och hålla koll på hemma? Läs hur en anpassad familjekalender kan hjälpa dig att blir en fena på organisation och trolla bort en massa vardagsstress samtidigt!

En väggalmanacka som rymmer hela familjen - 4 smarta hacks

Har du ett gäng mini-människor att ta hand om och hålla koll på hemma? Läs hur en anpassad familjekalender kan hjälpa dig att blir en fena på organisation och trolla bort en massa vardagsstress samtidigt!

#Planering #InspirationVarför hamnar oftast den mentala belastningen på mig som mamma när familjen går igenom intensiva tider? Jag insåg hur mycket jag faktiskt gör först när jag skrev ner allt på en lista; allt ifrån inköp av mat, till att se till att barnen har med sig presenter till kalas, och att lämna tillbaka biblioteksböckerna i tid.


För att ändra på detta har jag och min man försökt dela upp allt som behöver göras genom att synkronisera våra kalendrar online, skriva upp listor på vår whiteboard hemma och t.o.m. pratat med vår äktenskapsrådgivare, och ändå känns det som att allt hamnar på mig.

Men hur kan man lägga om vardagslivet så att alla är med och delar på ansvaret? Jag insåg att när barnen väl börjat gå i skolan och lärt sig skriva så blir allt plötsligt så mycket enklare!

En väggalmanacka kan användas av hela familjen! I vår familj är vi fyra personer: jag Kat, min man Rully, vår 8-åriga dotter Leda & vår 6-åriga dotter Femi. Alla vi har varsin kolumn i familjekalendern för våra egna aktiviteter, och dessutom har vi en femte kolumn för allt som vi gör tillsammans; en familjekolumn även kallad för ”Grindokolumnen”. Jag har grekiskt ursprung och min man är från Indonesien så de flesta kallar oss för Grindos.


4 sätt som väggalmanackan kan förenkla vardagen på:

1. Gör den till en naturlig del av vardagen!
• Bestäm en central plats där almanackan ska hänga. Vår hänger på väggen i köket för det är hjärtat i vårt hem. Här äter vi, pratar om våra dagar, skrattar, diskuterar och umgås med vänner.
• Syns den inte så finns den inte. Tidigare hängde väggalmanackan inne på kontoret vilket gjorde att barnen aldrig såg den. Men nu när hela familjen ser den och har koll på sin egna kolumn blir det naturligt att alla delar på ansvaret att hålla koll på sina aktiviteter och uppgifter.


2. Lär barnen hur de använder almanackan!
• Gör en kolumn var för varje barn. Överst i kolumnen kan du lägga till ett foto på dem, skriva in deras namn och födelsedag. Dessutom kan alla barn få välja färg på sin egen kolumn!
• Låt dem även välja vilka pennor de vill använda och gör planeringen roligare med fina klistermärken, söta små doodles och teckningar.
• Hjälp barnen att komma ihåg sina egna aktiviteter genom att låta dem själva skriva in det i sin kolumn. Detta kommer även göra det enklare för dem att ta ansvar för sina sysslor – som att städa sitt rum eller plocka undan sina kläder. Dessutom kan de skriva ner viktiga datum för skolarbeten eller viktiga milstolpar de vill komma ihåg - som t.ex. datumet de lärde sig cykla.
• Låt dem välja familjeaktivitet en gång i månaden (självklart från en lista du satt ihop!)


3. Måltidsplanera en vecka i förväg
Visst är man rätt trött på att behöva komma på nåt att laga till middag vaaarje dag...?
• Ge din hjärna en liten paus! Spara både tid och energi genom att planera måltiderna i förväg. Dessutom minskar du matsvinnet och håller din planerade matbudget. Vips så försvinner vardagsstressen!
• Välj om du vill skapa en egen kolumn för måltidsplanering i väggalmanackan, eller om du hellre använder Meal Planner-modulen nederst på sidan.
• Var demokratisk! Fråga alla i familjen vad de vill äta. Det ger dig en idé om vilka måltider som funkar bäst hemma hos er.
• Var kreativ och bläddra i receptböcker eller kolla på YouTube-videor för inspiration. Men håll det enkelt! I vår familj äter vi t.ex. stek på söndagar, fisk eller skaldjur på fredagar och tisdagar kör vi take-away från vår favoritrestaurang med thailändsk mat. Dessutom ser vi till att äta vegetariskt minst 3-4 kvällar i veckan.


4. Planera veckovisa familjeråd
• Bestäm en tid och plats varje vecka när hela familjen sitter ner för att bena ut sina scheman och aktiviteter. Vi gör detta varje söndagseftermiddag och avslutar alltid med en 5-minuters familjedans!
• Håll det kort – max 30 min, för att hela familjen ska förstå hur man är effektiv och koncis.
• Gör det till en mysig stund! Köp lite goda snacks, och använd klistermärken, färgpennor och annat kul att pimpa väggalmanackan med.
• Stäm av kontinuerligt för att fånga upp om nåt ändras i sista stund. Vi brukar gå runt middagsbordet och låta alla säga en sak de är tacksamma för under dagen, och där passar det också att kolla av om nåt nytt har dykt upp eller om nåt ändrats.

Vår väggalmanacka hjälper oss att planera varje vecka och underlättar för oss som föräldrar. Helt plötsligt har alla mer koll på tider och händelser! Dessutom hjälper planeringen oss att undvika stress och frigör mer tid för skratt och familjeäventyr – och vem älskar inte det?

Testa att designa din egna väggalmanacka så att den passar just din familj och er vardag på bästa sätt!

SKAPA EN VÄGGALMANACKA HÄR!


/Katerina på Personlig Almanacka™

Vår blogg: Tips & Tricks

Digital detox: Minska skärmtiden med din almanacka

Att planera in en digital detox är bra för ditt välmående. Använd din almanacka för att planera din detox och dra ner på din skärmtid!

Mobilbakgrunder för 2023

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Ny kollektion: Lemonade

Svalka din sommarlängtan och dröm dig bort till en varm sommardag med vår nya designkollektion Lemonade. I kollektionen finner du sex färgsprakande framsidor. Visst flyger tankarna iväg till sol och ett glas iskall lemonad?

Omdömen på Trustpilot