Tips & tricks
Att leva ett liv med en attityd av tacksamhet är inte alltid så lätt. Även om vi idag vet att det ger positiva effekter på vår mentala hälsa så krävs ibland en liten extra knuff för att komma igång. Här får du några tips på hur du kan bli bättre på att få in mer tacksamhet i vardagen, och dessutom finns en freebie att ladda ner som hjälper dig att komma på något nytt att vara tacksam för varje dag.

Enkla men kraftfulla sätt att utöva tacksamhet varje dag

Att leva ett liv med en attityd av tacksamhet är inte alltid så lätt. Även om vi idag vet att det ger positiva effekter på vår mentala hälsa så krävs ibland en liten extra knuff för att komma igång. Här får du några tips på hur du kan bli bättre på att få in mer tacksamhet i vardagen, och dessutom finns en freebie att ladda ner som hjälper dig att komma på något nytt att vara tacksam för varje dag.

#Mindfulness #FreebiesDu har säkert hört hur positivt det är att ha en tacksam attityd i livet, och hur mycket det gynnar vårt välmående. Så hur kan vi väva in det i vardagen på ett enkelt sätt? Och hur blir vi duktiga på att visa tacksamhet gentemot våra nära och kära? Låt oss titta på några enkla, praktiska sätt att uttrycka tacksamhet på ett naturligt sätt i vår vardag.

Ett bra sätt att börja är att fråga sig själv: Hur kan jag vara tacksam idag? För att ge ett exempel från mitt eget liv, så har jag haft en väldigt hektisk vecka. Istället för att göra färdigt ett viktigt jobb-projekt har jag slösat en massa tid på att leta efter relevant info på nätet. Till råga på allt så är deadline för projektet redan imorgon... Well, för att se det från den ljusa sidan så kan jag ju i alla fall vara tacksam för min nyfikenhet. Den gör mig kanske inte till den mest effektiva personen på jobbet, men däremot har den lett mig till de mest intressanta och roliga upplevelserna i mitt liv. Och DÄR lyckades jag vända detta till något positivt att vara tacksam för, istället för att gräma mig över att jag slösat tid på att leta info. Heja mig! Finns det nåt som du varit med om idag som känns jobbigt och som du istället kan vända till nåt att vara tacksam för?


Tacksamhet har visat sig förbättra vår mentala hälsa och vårt välmående. Det ger oss glädje, tillfredsställelse med livet, positivare sinnesstämning och bättre relationer. Tacksamhet kan till och med ta udden av depression. Men att känna till tacksamhetens positiva effekter på ett teoretiskt plan är en sak; det är en helt annan att sen också lyckas applicera det praktiskt i vardagen. Speciellt om du redan nu känner dig lite nere eller har hamnat i en ond spiral.

Det som är bra med tacksamhet är att det faktiskt inte kräver så mycket tid eller energi att utöva. Det finns ingen speciell teknik man bör lära sig, utan det enda som krävs är viljan att försöka.


En månad av Tacksamhets-utmaningar
För hjälpa dig att uttrycka din tacksamhet kan du använda dig av denna veckas freebie: vår Tacksamhetsutmaning. Den här påminner och hjälper dig att under en månads tid vara lite extra tacksam för olika personer, saker och händelser. Använd den till att fylla i något du är tacksam för under varje tema. Antingen skriver du ner bara några få ord, eller så använder du den till att fördjupa dig i de olika ämnena i din dagbok.

LADDA NER DIN TACKSAMHETSUTMANING HÄR

Ett bra exempel på ämne att fördjupa sig i är vår kropp.Tänk bara på hur många gånger som ditt hjärta har slagit, 24 timmar om dygnet, varje dag i hela ditt liv! Det är så enkelt att glömma bort och ta för givet hur starka och stabila våra kroppar är, och hur mycket de får utstå och klara varje dag. Vi får inte glömma bort att vara tacksamma för dem!

Att öva på tacksamhet har inte bara en positiv effekt på dig och dina nära relationer, utan du kan även använda din tacksamhet till att lysa upp dagen för någon i din närhet.

Fyra sätt att uttrycka tacksamhet till andra
Det finns så många olika sätt att säga tack och visa vår uppskattning gentemot våra nära och kära, och även till främlingar. Testa att använda ämnena i Tacksamhets-freebien här ovan till att utmana dig själv att hitta 30 nya sätt att uttrycka och leva ut din tacksamhet gentemot någon annan. Här är en kort lista med några förslag för att ge dig lite inspiration:


• Säg tack, jag uppskattar vad du gjorde eller jag uppskattar dig. För att mixa upp det kan du testa att säga tack på ett annat språk! Några enkla ord är merci (franska), muchas gracias (spanska), arigatō (japanska), spasibo (ryska) eller shukran(arabiska).


• En kram, en klapp eller bara ett genuint leende. Kroppspråket uttrycker så mycket och kan uppmuntra mer än man tror.


• Uppmuntra någon genom att bjuda på middag, köpa en present eller fixa fika. Det behöver inte vara så dyrt eller satsigt; det viktigaste är att du gör något som du vet att personen uppskattar!


• Överraska någon med en liten lapp av uppmuntran. Och glöm inte att vara personlig och detaljerad i varför du är tacksam för personen. Lämna lappen på personens kudde, vindrutan på bilen, på datorn eller i brevlådan.

Kom ihåg att ju mer du börjar tänka på detta sätt och ju mer du uttrycker din tacksamhet, desto enklare blir det!

Trots att många i min närhet skulle säga att jag är en positiv person, så kan detta verkligen vara en utmaning även för mig. Vissa dagar kommer det mer naturligt; andra dagar måste jag kämpa för att komma på något att vara tacksam för. Men allt handlar om att träna, och att sakta men säkert bygga upp tacksamhetsmuskeln. Det kommer inte att hända över en natt, utan vi måste aktivt öva på det.

Våga testa och se hur det känns! Jag hejar på dig!

LADDA NER DIN TACKSAMHETSUTMANING HÄR


/Kat på Personlig Almanacka™

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Sommar bucket list – gratis freebie

Vad vill du göra i sommar? Skriv en bucket list och bocka av i takt med att du uppfyller dina drömmar! Ladda ner en riktigt somrig bucket list helt gratis här.

Omdömen på Trustpilot