Tips & tricks

start / Tips & Tricks / Hur du använder våra 12 olika trackers - Guide + Freebies

Visste du att man kan spåra sina vanor för att se hur de påverkar humöret? Mood tracking och habit tracking, brukar man kalla detta. Genom att använda en så kallad habit tracker tillsammans med en mood tracker kan du se mönstren i ditt beteende och förstå sambandet till ditt mående. Här går vi igenom våra 12 olika trackers, eller loggar, så att du enkelt kan komma igång och använda dem på ett roligt sätt. Dessutom finns ett gäng freebies som du inte får missa!

Hur du använder våra 12 olika trackers - Guide + Freebies

Visste du att man kan spåra sina vanor för att se hur de påverkar humöret? Mood tracking och habit tracking, brukar man kalla detta. Genom att använda en så kallad habit tracker tillsammans med en mood tracker kan du se mönstren i ditt beteende och förstå sambandet till ditt mående. Här går vi igenom våra 12 olika trackers, eller loggar, så att du enkelt kan komma igång och använda dem på ett roligt sätt. Dessutom finns ett gäng freebies som du inte får missa!

#Inspiration #GuiderVisste du att när du är på dåligt humör stängs din hjärna ner, slutar lyssna på andra och får svårare att fatta logiska beslut?

En mood tracker (humörslogg, översatt till svenska) kan hjälpa dig att förstå och gå till botten med vad det egentligen är som påverkar ditt känsloliv och mående. Komplettera med en habit tracker (vanelogg), och du kommer kunna identifiera olika beteendemönster och anledningar till eventuella humörsvängningar. Så småningom kommer du kunna bena ut vad det är som gör att du känner dig låg och deppig, och istället medvetet ändra vissa saker som får dig att må bättre.

Vad är en mood tracker?
En mood eller habit tracker är en illustration eller ett rutmönster som framhäver regelbundna beteenden när du färglägger den. Genom att använda en färgkod som representerar olika humör eller vanor kan du notera förändringarna som sker under en viss tid, som t.ex. när du använder en tracker som sträcker sig över en månad. Fyll i olika humör för varje dag; glad, exalterad, ledsen, trött, uttråkad, arg osv. På så sätt får du en bra överblick på hur ditt humör förändras

Vad är fördelarna med en mood tracker?
Trackers hjälper dig att identifiera ömma punkter och saker som triggar dig och påverkar ditt beteende. Genom att använda trackers kan du bli mer medveten om vid vilka tillfällen detta uppstår.

Utifrån de beteendemönster du kan läsa av i din tracker, kan du dra slutsatser och skapa nya vanor för välmående, inte minst inför viktiga veckor med stora deadlines. Se till att planera in extra tid till vila, meditation eller mer sömn för att minimera frustration och stress när du behöver prestera bra.

Att omprogrammera hjärnan till att prioritera aktiviteter som påverkar vår psykiska och fysiska hälsa positivt kan ibland vara utmanande, men i dagens samhälle är det exakt vad många av oss behöver för att kunna njuta av vardagen fullt ut.


Och hur hänger det här ihop med Bullet Journaling då?
Innan vi fortsätter måste vi ju nämna nåt om bullet journaling, eller s.k. bujo. Detta är ett system och sätt att planera i nyckelkoder, index och framtidsloggar med dagliga eller månadsvisa sektioner. Den digitala produktdesignern Ryder Carroll är upphovsmannen bakom detta nya sätt att skriva ner idéer och att göra-listor på genom att endast använda penna och papper, vilket ju även funkar hur bra som helst i en Personlig Almanacka™ eller Mixbok™!

DESIGNA EN ALMANACKA HÄR


Men hur använder man trackers i en bullet journal? Ofta skapar man sin egen tracker genom att designa och dekorera den för hand och noggrant välja färger för vackrast möjliga mönster. Överallt på sociala medier kan vi se kreativa och inspirerande bullet journals, men viktigt att komma ihåg är att bujo först och främst är ett sätt att planera på och inte en konstdagbok.

SE VÅR KORTA VIDEOKURS – GUIDE TILL BULLET JOURNALING


Om du känner att du vill börja tracka ditt humör och dina vanor har du hamnat helt rätt. Här nedan går vi nämligen igenom våra 12 olika tracker-designs som du kan lägga till i din almanacka eller Mixbok™. Dessutom kan du skapa en Personlig Almanacka™ med en prickad inlaga för att få med det bästa av två världar – frihet att låta kreativiteten flöda OCH använda dig av en färdigtryckt veckostruktur. Glöm heller inte ladda ner våra freebies som finns lite längre ner i denna artikel!

12 inspirerande designs på våra Trackers

Diagram och grafer kan vara tråkiga att titta på, vilket var anledningen till att vi skapade ett gäng roliga designs på våra trackers istället. Använd dina favoritpennor till att färglägga och njut av att få vara kreativ!

1. Leaf Tracker

"We all change colours and lose our leaves... then we bloom again." – Maria Lago


Använd olika nyanser av grönt och fyll i för att se hur många timmar du sover eller tränar. Dela upp timmarna så får du en tydlig översikt och kan fylla i olika färger beroende på tiden; under 5 timmar, 5-7 timmar, 7-8 timmar, 8+ timmar.

FREEBIE: HABIT & MOOD TRACKER – LEAF
2. Diamond Tracker

"Invest in the human soul. Who knows, it might be a diamond in the rough." – Mary McLeod Bethune


Har du ett mål att gå 10.000 steg om dagen? Gör det till DITT mål genom att använda dina favoritfärger för att se dina framsteg.

3. Umbrella Tracker

"The mind is like an umbrella... it only works when it’s open." – Sir James Jeans


Visst önskar man ibland att man hade kunnat ge sig själv mer tid till att sitta ner och läsa en bra bok? Testa att tracka hur många sidor du orkar läsa, och du kommer märka hur det motiverar dig till ännu mer läsning!

4. City Tracker

"What is the city but the people; true the people are the city." – Coriolanus III


Har du nån gång sett Hitchcocks film Fönstret åt gården (Rear Window) från 1954? I den får man följa med i olika liv och vardagar via fönstren i en byggnad, och precis som våra humör och vanor varierar de från dag till dag. Färglägg ett fönster per dag och se hur staden till slut lyser upp natten.

FREEBIE: HABIT & MOOD TRACKER – CITY


5. Tracking Tree

"The clearest way into the Universe is through a forest of wilderness." – John Muir


Om du gillar att träna så har du säkert redan nu några sporter eller träningsformer du föredrar; konditionsträning, yoga, simning, innebandy, boxning eller promenader. Ge varje sport/träningsform en egen färg och börja tracka! När dagarna och veckorna går kommer du märka vilken träningsform som är din absoluta favorit.

6. Tracking Shelf

"Tea is the magic key to the vault where my brain is kept." – Frances Hardinge


När du färglägger kommer du se hur teservisen kommer till liv! Använd till att tracka dina steg eller ditt humör. Välj exempelvis först tre positiva humör; exalterad/inspirerad, glad/positiv, avslappnad, och tre lite mer neutrala; trött/stressad, ledsen/negativ, frustrerad/irriterad.

7. Tracking Ocean

"Dance with the waves, move with the sea, let the rhythm of the water set your soul free." – Christy Ann Martine


Färglägg dessa bedårande fiskar och förvandla havet till ett tropiskt paradis! Ge varje fisk en färg som får representera den vana du vill tracka.

8. Tracking Lights

"Happiness can be found in the darkest of times, if only one remembers to turn on the light." – Albus Dumbledore


Att få översikt över sitt humör kan var intressant och befriande, inte minst när det görs på detta lekfulla sätt. Gå ett steg längre genom att numrera lamporna för varje dag, hela månaden!

9. Books to Read Tracker

"That’s the thing about books. They let you travel without moving your feet." – Jhumpa Lahiri


Använd denna tracker till att skriva upp titlar på böcker och författare du hört mycket gott om. Ta med listan till biblioteket och upptäck allt bra och roligt som finns att läsa! Glöm inte bort att färglägga bokryggen för varje bok du läst färdigt.

10. Stuff to Watch Tracker

"Cinema is the most beautiful fraud in the world." – Jean-Luc Godard


Denna tracker är klockren – inte minst på en regnig dag när du inte vet vad du vill titta på. Använd den som ett register över bra filmer och serier du sett för att kunna tipsa om eller titta på igen med dina vänner.

11. Tracker Monthly

"December is the toughest month of the year. Others are July, January, September, April, November, May, March, June, October, August, February." - Mark Twain


Varje ny månad är en form av nystart där du kan bestämma ditt mindset och fokus. Använd denna månatliga tracker till att notera dina framsteg att få tillräckligt med sömn eller komma igång med träningen igen. Eller varför inte tracka båda? Då kommer du svart på vitt se hur det ena påverkar det andra.

12. Tracker Yearly

"Write it on your heart that every day is the best day in the year." – Ralph Waldo EmersonVår Yearly Tracker ser lite ut som spelet Tetris i slutet av året, inte sant?

Varje dag räknas och är viktig, inte minst nu när det känns som att tiden springer snabbare än nånsin. Med denna årliga tracker kan du titta tillbaka på året för att se hur det egentligen blev. Kan du se nåt mönster? Var du gladare på sommaren än på vintern? Påverkades ditt humör positivt av att träna regelbundet?

FREEBIE: HABIT & MOOD TRACKER - TRACKER YEARLY


Oavsett vilka mönster du upptäcker kommer dessa trackers göra dig än mer medveten om dina olika beteenden och hur de hänger ihop med ditt humör. Detta kommer i sin tur hjälpa dig att ändra på de dåliga vanorna och ersätta dem med bra vanor.

Vilken är din favorittracker? Visa på dina sociala medier hur du trackar ditt humör och dina vanor genom att tagga @personligalmanacka och #personligalmanacka.

DESIGNA EN MIXBOK HÄR

Vår blogg: Tips & Tricks

Guide: Våra kreativa temasidor

Våra temasidor kan liknas vid ett smörgåsbord av möjligheter. Häng med när vi går igenom alla våra kreativa temasidor!

Mobilbakgrunder för 2023

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Dagens tacksamhet - FREEBIE

Boosta ditt välmående genom att börja skriva tacksamhetsdagbok. Ladda ner vår freebie Dagens tacksamhet här!

Omdömen på Trustpilot

Hej, vi använder cookies på vår hemsida för att din upplevelse här ska bli bättre.

Läs mer om cookies eller testa vårt smarriga recept.