Tips & tricks

start / Tips & Tricks / Hur du använder våra 12 olika trackers - Guide + Freebies

Visste du att man kan spåra sina vanor för att se hur de påverkar humöret? Mood tracking och habit tracking, brukar man kalla detta. Här går vi igenom våra 12 olika trackers så att du enkelt kan komma igång. Dessutom finns ett gäng fina freebies som du inte får missa!

Hur du använder våra 12 olika trackers - Guide + Freebies

Visste du att man kan spåra sina vanor för att se hur de påverkar humöret? Mood tracking och habit tracking, brukar man kalla detta. Här går vi igenom våra 12 olika trackers så att du enkelt kan komma igång. Dessutom finns ett gäng fina freebies som du inte får missa!

#Freebies #GuiderEn mood tracker (humörslogg, översatt till svenska) kan hjälpa dig att förstå och gå till botten med vad det egentligen är som påverkar ditt känsloliv och mående. Komplettera med en habit tracker (vanelogg), och du kommer kunna identifiera olika beteendemönster och anledningar till eventuella humörsvängningar. Så småningom kommer du kunna bena ut vad det är som gör att du känner dig låg och deppig, och istället medvetet ändra vissa saker som får dig att må bättre.

Vad är en mood tracker?
En mood eller habit tracker är en illustration eller ett rutmönster som framhäver regelbundna beteenden när du färglägger den. Genom att använda en färgkod som representerar olika humör eller vanor kan du notera förändringarna som sker under en viss tid, som t.ex. när du använder en tracker som sträcker sig över en månad. Fyll i olika humör för varje dag: glad, exalterad, ledsen, trött, uttråkad, arg osv. På så sätt får du en bra överblick på hur ditt humör förändras.


Vad är fördelarna med en mood tracker?
Trackers hjälper dig att identifiera ömma punkter och saker som triggar dig och påverkar ditt beteende. Genom att använda trackers kan du bli mer medveten om vid vilka tillfällen detta uppstår.

Utifrån de beteendemönster du kan läsa av i din tracker, kan du dra slutsatser och skapa nya vanor för välmående, inte minst inför viktiga veckor med stora deadlines. Se till att planera in extra tid till vila, meditation eller mer sömn för att minimera frustration och stress när du behöver prestera bra.

Om du känner att du vill börja tracka ditt humör och dina vanor har du hamnat helt rätt. Här nedan går vi nämligen igenom våra 12 olika tracker-designs. Flera av dessa trackers ingår i vår Bujo-bok - en bok som kombinerar bullet journalings planeringsstruktur med plats för din egen kreativitet.

UPPTÄCK BUJO-BOKEN


Glöm heller inte ladda ner våra freebies som finns lite längre ner i denna artikel!

12 inspirerande designs på våra Trackers

Diagram och grafer kan vara tråkiga att titta på, vilket var anledningen till att vi skapade ett gäng roliga designs på våra trackers istället. Använd dina favoritpennor till att färglägga och njut av att få vara kreativ!

1. Leaf Tracker


Använd olika nyanser av grönt och fyll i för att se hur många timmar du sover eller tränar. Dela upp timmarna så får du en tydlig översikt och kan fylla i olika färger beroende på tiden; under 5 timmar, 5-7 timmar, 7-8 timmar, 8+ timmar.

LADDA NER TRACKER LEAF
2. Diamond Tracker


Har du ett mål att gå 10.000 steg om dagen? Gör det till DITT mål genom att använda dina favoritfärger för att se dina framsteg.

3. Umbrella Tracker


Visst önskar man ibland att man hade kunnat ge sig själv mer tid till att sitta ner och läsa en bra bok? Testa att tracka hur många sidor du orkar läsa, och du kommer märka hur det motiverar dig till ännu mer läsning!

4. City Tracker


Har du nån gång sett Hitchcocks film Fönstret åt gården (Rear Window) från 1954? I den får man följa med i olika liv och vardagar via fönstren i en byggnad, och precis som våra humör och vanor varierar de från dag till dag. Färglägg ett fönster per dag och se hur staden till slut lyser upp natten.

LADDA NER TRACKER CITY


5. Tracking Tree


Om du gillar att träna så har du säkert redan nu några sporter eller träningsformer du föredrar; konditionsträning, yoga, simning, innebandy, boxning eller promenader. Ge varje sport/träningsform en egen färg och börja tracka! När dagarna och veckorna går kommer du märka vilken träningsform som är din absoluta favorit.

6. Tracking Shelf


När du färglägger kommer du se hur teservisen kommer till liv! Använd till att tracka dina steg eller ditt humör. Välj exempelvis först tre positiva humör; exalterad/inspirerad, glad/positiv, avslappnad, och tre lite mer neutrala; trött/stressad, ledsen/negativ, frustrerad/irriterad.

7. Tracking Ocean


Färglägg dessa bedårande fiskar och förvandla havet till ett tropiskt paradis! Ge varje fisk en färg som får representera den vana du vill tracka.

8. Tracking Lights


Att få översikt över sitt humör kan var intressant och befriande, inte minst när det görs på detta lekfulla sätt. Gå ett steg längre genom att numrera lamporna för varje dag, hela månaden!

9. Books to Read Tracker


Använd denna tracker till att skriva upp titlar på böcker och författare du hört mycket gott om. Ta med listan till biblioteket och upptäck allt bra och roligt som finns att läsa! Glöm inte bort att färglägga bokryggen för varje bok du läst färdigt.

10. Stuff to Watch Tracker


Denna tracker är klockren – inte minst på en regnig dag när du inte vet vad du vill titta på. Använd den som ett register över bra filmer och serier du sett för att kunna tipsa om eller titta på igen med dina vänner.

11. Tracker Monthly


Varje ny månad är en form av nystart där du kan bestämma ditt mindset och fokus. Använd denna månatliga tracker till att notera dina framsteg att få tillräckligt med sömn eller komma igång med träningen igen. Eller varför inte tracka båda? Då kommer du svart på vitt se hur det ena påverkar det andra.

12. Tracker YearlyVår Yearly Tracker ser lite ut som spelet Tetris i slutet av året, inte sant?

Varje dag räknas och är viktig, inte minst nu när det känns som att tiden springer snabbare än nånsin. Med denna årliga tracker kan du titta tillbaka på året för att se hur det egentligen blev. Kan du se nåt mönster? Var du gladare på sommaren än på vintern? Påverkades ditt humör positivt av att träna regelbundet?

LADDA NER TRACKER YEARLY


Oavsett vilka mönster du upptäcker kommer dessa trackers göra dig än mer medveten om dina olika beteenden och hur de hänger ihop med ditt humör. Detta kommer i sin tur hjälpa dig att ändra på de dåliga vanorna och ersätta dem med bra vanor.

Vilken är din favorittracker? Visa på dina sociala medier hur du trackar ditt humör och dina vanor genom att tagga @personligalmanacka och #personligalmanacka.

Vår blogg: Tips & Tricks

Motivera barnen med Belöningsschemat

Med Belöningsschemat motiverar du dina barn att göra enklare uppgifter själva. Skapa rutiner på ett roligt sätt och ge barnen en liten belöning!

Mobilbakgrunder för 2023

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Hur lagar jag bra och billig mat?

Som student behöver man ha koll på sina matkostnader. Planera dina måltider i din almanacka och Mixbok, så blir det enklare att laga bra och billig mat!

Omdömen på Trustpilot