Tips & tricks
Som student behöver man ha koll på sina matkostnader. Planera dina måltider i din almanacka och Mixbok, så blir det enklare att laga bra och billig mat!

Hur lagar jag bra och billig mat?

Som student behöver man ha koll på sina matkostnader. Planera dina måltider i din almanacka och Mixbok, så blir det enklare att laga bra och billig mat!

#Freebies #Planering #Student



Äta bör man, annars dör man. Som student behöver man däremot tänka lite extra på vad man äter – eller närmare bestämt vad maten man äter kostar. Med mina tre år på universitetet i bagaget har jag lagat både bra och mindre bra måltider, och samlat på mig massor av do’s and don’ts på vägen. Jag menar, köttfärssås utan köttfärs är billigt, men faktiskt ingen hit (tro mig). Så låt mig dela med mig av hur du kan laga bra och billig mat (som förhoppningsvis är god)!

5 matiga tips från en före detta student


 • Kolla extrapriser - De flesta matbutiker har erbjudanden med nedsatta priser på olika varor varje vecka. Kika igenom vilka produkter som dina favoritaffärer har rabatt på och planera dina inköp utefter det. Kanske är det också värt att handla i olika matbutiker för att komma undan ännu billigare?
  Nudlar, bönor och linser är produkter som alltid brukar vara billigt. Håll också ett extra öga på matvaror som är i säsong.

 • Planera dina måltider i förväg – Okej, så när du vet vilka matvaror som är billiga är det dags att planera vad du ska laga för maträtter. Ett bra startskott är att avsätta tid för just planeringen. Skriv in stående tider i din almanacka och boka på så sätt tid med dig själv. Då är det lättare att hålla rutinen!

  Försök att planera dina måltider en vecka i taget, det underlättar vardagslivet. Gå igenom vad du ska handla den här veckan och leta recept utifrån det. Kanske behöver du inte ens ett färdigt recept utan kan skapa ett eget? För att strukturera upp planerandet är det perfekt att använda temasidan Meal Planner, som är skräddarsydd för din matplanering. Här har du plats att planera mat för nio veckor per sida!

 • Vill du redan nu testa vår Meal Planner-mall helt gratis? Du kan ladda ner ditt exemplar här!


  LADDA NER MEAL PLANNER




 • Gör en egen receptbok – Gör en egen receptbok i en Mixbok! I Mixboken väljer du själv vilka sidor du vill ha, och kan lägga in massor av blanka sidor för att skriva ner dina favoritrecept och Meal Planner-sidor för middagsplanering. För hur jobbigt är det inte när man inte minns hur mycket av ditten och datten man hade i den där goda såsen som man gjorde för nån vecka sen? Eller när man letar efter ett recept som är spårlöst borta i den digitala världen? Samla och spara alla recept på ett ställe!


  GÖR EN RECEPTBOK


  En smart grej är att använda pennor med raderbart bläck när du skriver recepten. Blir nåt fel så är det bara att sudda ut och du slipper börja om! Du kan också ge recepten lite mer liv genom att använda pennor i olika färger när du skriver rubrikerna, och personliga klistermärken för egna små trix.

 • Gör matlådor – Precis som du planerar in tid för att planera dina måltider, så är det också bra att avsätta tid i din almanacka eller systemkalender för själva matlagandet. Sätt på bra musik eller din favoritpodd och laga hela veckans mat på en och samma gång. Det kan ta lite tid, men du kommer tacka dig själv resten av veckan när du enkelt kan plocka med dig en lunchlåda till skolan eller snabbt mumsa i dig middagen när du kommer hem sent.

  Att ha färdiga matlådor i kyl och frys gör också att de där onödiga ”åh nej jag har ingen lunch med mig idag”-inköpen minskar, och du sparar pengar.

 • Tänk på när du handlar – Sist men inte minst: Handla aldrig på tom mage! Det är så lätt att det slinker ner något onödigt och dyrt när magen knorrar.


Vill du ha fler snillrika studenttips på hur du kan hålla i kronorna? Läs mer om hur du kan få CSN att räcka hela månaden.

Lycka till med matlagandet!

/Isabelle


Vår blogg: Tips & Tricks

Plan with me - Juli 2024

Ljuva juli är här, och självklart ska det synas även i din almanacka. Planera juli, sommaren somrigaste månad med oss!

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Omdömen på Trustpilot