Tips & tricks
Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

#Planering #Guider och TipsAlla vill vi väl vara lediga så mycket som möjligt, det ska vi inte hymla med. Och vi har glada nyheter - för 2024 är ett bra år för att maxa ledigheten! Men när är det egentligen röda dagar och helgdagar? Hur kan man ta semester för att få en lång ledighet över julen? Vilka klämdagar finns det? Det ska vi ta reda på!

Självklart är alla dessa röda dagar förtryckta i din almanacka. Skaffa en kalender idag för att hålla stenkoll på din semester och lediga dagar under 2024!


KÖP KALENDER


Helgdagar 2024 - När är det röda dagar 2024?

Men låt oss först börja med att reda ut en detalj. Vad är det för skillnad mellan helgdagar och röda dagar? Ingen! Man kan säga både helgdag och röda dagar, när man pratar om dagarna som lyser i rött i almanackan. De där dagarna som betyder lite extra ledighet om de infaller på en vardag.

Den första röda dagen på året är också den första dagen på 2024 – nämligen nyårsdagen! Trettondag jul infaller tyvärr på en lördag i år, så det blir ingen extra ledighet där.


Påsk 2024

Påsken ligger tidigt i år, närmare bestämt i slutet av mars. Skärtorsdagen den 28 mars är startskottet på påsken, men ingen röd dag. Långfredagen däremot, då är vi lediga! Påskdagen är på en söndag och vi får alltså ingen extra semester där. Annandag påsk infaller på måndagen den 1 april (nej, det är inget skämt), så då får vi lite ledigt igen.

En uppslagen almanacka som är pyntad med tillbehör för påsk, vår och lediga dagar 2024.

Kristi Himmelsfärd 2024

Vi inleder maj på en onsdag, och som du säkert redan vet är 1 maj en röd dag. Ta semester torsdagen och fredagen så får du en riktigt lång ledighet!

Redan en vecka senare, den 9 maj infaller den röda dagen Kristi Himmelsfärd, som alltså ligger ganska tidigt i år. Fredagen är en klassisk klämdag, så ta ledigt och få en långhelg.

Inom loppet av en månad kan du alltså rida på vågen av klämdagar och ta ut tre dagars semester, och på så vis vara ledig i hela 9 dagar!


Jul 2024

Visste du att julafton inte är en röd dag? Jo, det är sant! Men tack och lov är de allra flesta av oss lediga ändå, så att vi har tid att äta risgrynsgröt, öppna paket och titta på tv klockan tre. Julafton kallas för en arbetsfri helgdag, och så gör även nyårsafton.

Men håll i dig - julen 2024 är faktiskt en riktig pangjul när det kommer till ledighet! Julafton infaller på en tisdag, och därefter kommer de röda dagarna juldagen och annandagen. Om du tar semester under klämdagarna måndag 23 december och fredag 27 december är du ledig heeela veckan lång.

Släng in en ledig dag på måndagen den 30 december också så får du ledigt i hela 12 dagar i sträck! (Om man räknar med helgen innan och efter, samt nyårsdagen 2025).

En uppslagen systemkalender, pyntad med juldekoration inför helgdagar 2024, framför ett bort med fika.

Lista över röda dagar 2024 – då är du ledig


 • Måndag 1 januari - Nyårsdagen
 • Lördag 6 januari - Trettondag jul
 • Fredag 29 mars - Långfredagen
 • Söndag 31 mars - Påskdagen
 • Måndag 1 april – Annandag påsk
 • Onsdag 1 maj - Arbetarrörelsens dag
 • Torsdag 9 maj - Kristi Himmelsfärd
 • Söndag 19 maj - Pingstdagen
 • Torsdag 6 juni - Sveriges Nationaldag
 • Lördag 22 juni – Midsommar
 • Lördag 2 november – Alla helgons dag
 • Tisdag 24 december - Julafton (inte en röd dag men vi kastar in den här ändå)
 • Onsdag 25 december - Juldagen
 • Torsdag 26 december - Annandag jul
 • Tisdag 31 december - Nyårsafton (inte heller en röd dag, men ledig är du!)

Så gå inte miste om extra ledighet, utan planera din semester i förväg. Hur du gör? I din almanacka såklart!


FIXA ALMANACKAVår blogg: Tips & Tricks

Plan with me - Juli 2024

Ljuva juli är här, och självklart ska det synas även i din almanacka. Planera juli, sommaren somrigaste månad med oss!

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Omdömen på Trustpilot