Tips & tricks
Oavsett vad du jobbar med eller i vilken fas i livet du befinner dig så kan du skapa en personlig almanacka. Anpassa layout, månader och sidor – så gör du!

Så anpassar du almanackan efter livet – 4 sätt

Oavsett vad du jobbar med eller i vilken fas i livet du befinner dig så kan du skapa en personlig almanacka. Anpassa layout, månader och sidor – så gör du!

#Planering #Organisera #Guider och TipsUnder hela livet rör vi oss genom olika faser. Vi pluggar, jobbar, byter jobb, blir föräldrar, skaffar nya hobbys och blir pensionärer. Livet är fyllt med slingrande vägar där vi kan göra massor av olika val. Men oavsett vilken väg du valt, eller när livet och vägen ändras så behöver du en personlig almanacka som är anpassad efter hur du lever här och nu.

Vi har plockat fram fyra olika personer som lever helt olika liv och ger våra bästa tips och tricks på de smarta val som finns för att skräddarsy almanackan efter just den tiden i livet. Mamma, student, lärare eller sjuksköterska – så anpassar du din almanacka! Vilken person är du? Snabbhoppa direkt till den almanacka som du är mest intresserad av:

JAG ÄR STUDENT

JAG ÄR LÄRARE

JAG ÄR MAMMA

JAG JOBBAR SKIFT


Låt oss ge dig några snabbförklaringar på tre olika delar i din kalender, som vi snickesnackar om i denna artikel:

 • Veckolayout: Veckolayouten kan se ut på olika sätt, men syftar till hur din almanacka eller systemkalender ser ut inuti. Du kan exempelvis ha stående eller liggande kolumner, boxar, dagarna på vänster sida och en blank sida till höger.

 • Modul: Moduler finns längst ner i almanackans veckolayout. Här finns plats för tre moduler och det finns flera olika att välja mellan, som middagsplanering, pepp och små målarbilder.

 • Temasida: Temasidor finns längst bak i din almanacka och är almanackans smörgåsbord av roligheter. Här finns listor, målsättningssidor, budgets, menyplanering och mycket mer.

Och du, alla de här olika valen och finurligheter blir tydligare när du klickar dig in i vårt designverktyg och börjar skapa din almanacka!

JAG BEHÖVER EN ALMANACKAEn almanacka för studenten


Är du på väg att ta klivet över tröskeln och in i studentlivet, eller är du mitt uppe i pluggandet? Planering är nyckeln till att leva studentlivets glada dagar, och samtidigt lyckas hålla koll på schema, plugg, tentor och allt annat som hör skolan till. Så här anpassar du din almanacka för att passa dig som studerar:

 • Veckolayout Best-of-Both 6 – När du väljer layouten i din almanacka väljer du nummer 6, som vi kallar för ”Best-of-Both”. Den har nämligen veckodagarna till vänster och en blank eller linjerad sida till höger. Här får du plats att skriva in lektioner och schema, blandat med anteckningar och sånt du inte får glömma. Kort och gott det bästa av båda världar!

 • Timplan – Lägg in klockslag i din kalender genom att välja timplan. Alternativ 1 passar dig som student, där du får både klockslag och yta för att skriva upp det du behöver.

 • Akademiskt år – Det spelar ingen roll när på året du tjackar din almanacka, för du väljer själv vilken startmånad din kalender ska ha!

 • Månadsöversikt – Använd månadsöversikten för att skriva in viktiga händelser, som tentor och inlämningar.

 • Temasidor – Vi har massor av temasidor som vi tagit fram speciellt för dig som studerar. Här kan du välja temasidor som årsöversikt kompakt, läsårsöversikt, scheman och provresultat. Självklart ska du också ha temasidor som du kan använda för att koppla bort skolan och koppla av för en stund. Tips är att välja träningssidor och tracker yearly. Genom att fylla i trackern varje dag skapar du en visuell överblick över ditt humör, matvanor och annat för ett helt år.

Visste du att vi har en färdig Studentalmanacka som vi tagit fram speciellt för dig som studerar? Här är alla val i almanackans inlaga redan gjorda och det är bara för dig att välja startmånad och namn på framsidan. Superenkelt!

TJACKA STUDENTALMANACKAN
En lärarkalender


På andra sidan av studentlivet hittar vi läraren. Den engagerade förebilden som gör allt för att både stora och små ska få med sig massor av kunskap på vägen genom livet. Som lärare är du ett planeringsproffs som behöver en almanacka där du får stenkoll på ditt schema och lektioner, men där det också finns plats för att planera privatlivet. Är du lärare är det därför perfekt att göra de här valen när du skapar din almanacka:

 • Veckolayout – Som lärare jobbar du (oftast) måndag till fredag med lediga helger. Det är därför en fördel att välja layout nummer 1, där kolumnerna för vardagarna är större och kolumnerna för lördag och söndag är lite mindre. Här har du gott om plats för att planera allt det som veckan ska innehålla!

 • Temasidor för lärare – Välj temasidor som är anpassade efter dig som lärare, som planering/projekt, läsårsöversikt, närvarolista, schema och placeringsskiss. Ta också hand om dig själv lite extra på fritiden med hjälp av temasidan Self-Care-Journal.

 • Valbara månader - Om du vill ha en almanacka som sträcker sig över en termin åt gången kan du enkelt välja en almanacka med 6 månader. Då får du också plats med fler temasidor längst bak i almanackan!

 • Årsöversikt och månadsöversikt – Med dessa får du en perfekt översikt över året och alla månader, så att du kan planera in viktiga händelser.

 • Moduler – Kombinera ditt planerande med skojiga moduler som målarbild och veckans pepp, och lägg in en blank modul för lite extra skrivplats.

För att göra det extra lätt för dig så har vi redan skapat en skräddarsydd Läraralmanacka som innehåller allt du behöver!

VISA MIG LÄRARALMANACKAN
En kalender för den planerande mamman


Som mamma kan du säkert känna igen dig i att du ofta är familjens projektledare som har koll på allt. Men som framgångsrik projektledare behöver man en assistent. Här kommer våra tips på hur du skapar den absolut bästa hjälpredan för att planera familjens alla bestyr:

 • Veckolayout Best-of-Both 8 – Yep, det finns en till layout som vi döpt till Best-of-Both. Här i layout nummer 8 ligger alla veckodagar i boxar på almanackans vänstra sida, medan den högra sidan är tom. Du väljer om du vill behålla den tom, eller lägga in prickar, linjer eller listor. Den här layouten är perfekt för en planerande supermamma!

 • Månadsöversikt – Med månadsöversikten får du en bra överblick över den kommande månadens händelser som inte får glömmas bort, så som barnens utedagar, föräldramöten och annat viktigt.

 • Moduler - En peppande boost varje vecka är alltid ett vinnande koncept. Lägg in middagsplanering, en lista eller att göra-lista för total koll på veckan.

 • Personliga datum – En riktigt, riktigt bra grej i våra almanackor är att du kan lägga in egna, personliga datum. Födelsedagar, olika firanden eller viktiga dagar för din familj – det är bara att lägga in! Det braiga är också att alla dagar sparas så att du enkelt kan lägga till dem nästa gång du skapar din systemkalender eller almanacka.

 • Temasidor – Olika temasidor med fokus på planering underlättar vardagen. Välj middagsplanerare, budgetplanerare och sidor för att städa och organisera ditt hem. För att koppla av väljer du temasidan dagens tacksamhet, och du kan också hålla koll på ditt mående och vanor med hjälp av olika trackers.En systemkalender som passar en sjuksköterska


Sjuksköterska, polis eller butiksmedarbetare? För dig som har ett arbete där du jobbar i olika skift eller på obekväma arbetstider behövs en almanacka så att du kan planera och skaffa stenkoll på när du jobbar och när du är ledig. Få full koll genom att göra dessa olika val i din almanacka:

 • Veckolayout – För dig som behöver mycket plats att planera varje dag är layout nummer 5 det bästa valet. Här är veckans alla dagar indelade i lika stora boxar med gott om plats, och du har även en tom box för lite extra planeringsutrymme.

 • Månadsöversikt - Använd månadsöversikten för att få en bra överblick för när du jobbar och när det är dags att planera in roliga aktiviteter eller tid för avkoppling.

 • Dagliga grejer – Ett väldigt fiffigt tillval är att du kan lägga in dagliga grejer i din almanacka. Den visas som en symbol med en egen skrivyta varje dag, som du fyller i för att göra planeringen extra tydlig. Jobb är perfekt för dig!

 • Moduler – När du lever i en vardag där veckorna skiljer sig åt kan det vara bra att hålla ett extra öga på ditt mående med hjälp av en tracker, eller Best & Worst. Lägg in en att göra-lista som en extra kom ihåg, och glöm inte bort veckans pepp.

 • Temasidor – Med årsöversikt och listor får du full koll på året och kan skriva upp olika tankar och to do’s. Det är också viktigt att kunna slappna av mellan jobbpassen, så att välja temasidor för en skojigare fritid är ett tips. Self-Care Journal, 30-dagars utmaning, trackers för böcker och filmer som du vill se samt olika målarsidor – det finns massor!


SKAPA ALMANACKA

Vår blogg: Tips & Tricks

Plan with me - April 2024

Ljusare dagar, sol och en värld som börjar vakna = ljuvligt! Vi älskar april, så häng med och planera denna pirriga månad med oss.

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Hur gör man en personlig almanacka? En manual för dig!

Hur gör man en personlig almanacka? Det finns många valmöjligheter när du designar din kalender. Vi har tagit fram en manual som guidar genom hela processen!

Omdömen på Trustpilot