start / Tips & Tricks / 5 sätt att uppmärksamma Earth day på

5 sätt att uppmärksamma Earth day på

På vilka sätt kan vi uppmärksamma Earth Day i år? Du kanske aldrig tidigare har reflekterat över detta viktiga datum, eller så är du redan en fullfjädrad miljökämpe. Oavsett var du befinner dig i resan mot en hållbarare framtid så kan Earth Day ge dig en liten tankeställare om hur och varför dina konsumtionsmönster ser ut som de gör. Fortsätt läsa och se våra tips på roliga utmaningar inför årets Earth Day den 22 april!

#InspirationFoto: Esther Tuttle

”Om vi fortsätter som vi gör idag kommer allt det vi är beroende av att kollapsa: vår livsmedelsproduktion, tillgång till sötvatten, temperaturer som går att leva i, världshavens näringskedjor. Om jorden inte längre på ett naturligt sätt kan tillgodose våra mest grundläggande behov kommer också i stort sett all övrig form av civilisation att snabbt brytas ner.”

Den här allvarliga varningen utfärdades till världsledarna i februari 2021 av den kända brittiska zoologen och programledaren Sir David Attenborough.

”Människor över hela världen inser nu att problemet inte längre bara kommer påverka kommande generationer utan även oss som lever idag, och inte minst alla unga som får leva med konsekvenserna av våra handlingar under lång tid framöver.”

Foto: Kelli McClintock

Vi har länge vetat att jorden och dess invånare lider, och även om situationen kan kännas överväldigande så finns det mycket vi som individer kan göra för att bidra till lösningen.

Ända sen år 1970 har Earth Day och Earth Month hjälpt oss att samla krafter och tillsammans göra en insats för miljön. Under Earth Day i år, den 22 april, räknar man med att över en miljard människor kommer delta - både i fysiska och digitala aktiviteter - för att dra uppmärksamhet till jordens kritiska läge och inspirera till förändring.

Foto: Markus Spiske

Och när vi nu spenderar mestadels av vår tid i hemmen pga coronakrisen, kan vi ändå se till att göra en positiv påverkan på miljön genom att ändra våra prioriteringar och beteenden på några enkla sätt.

Här nedan kommer 5 smarta tips!


1. Undvik att använda plast och minska matavfallet
Plasten har stor påverkan på miljön och avfallsproblemen, inte minst i haven. Vi vet att den inte är biologiskt nedbrytbar, så därför behöver vi alla hjälpas åt att minska vår plastkonsumtion. Ett enkelt sätt att göra detta på är att köpa matvaror utan onödiga förpackningar och använda glasförvaring istället för plast- eller aluminiumfolie.

En del av lösningen på avfallsproblemet är också kompostering av matavfall. De flesta kommunerna samlar in matavfallet och omvandlar detta till biogas. Om man istället dumpar matavfall i en deponi (nedgrävd soptipp) så bildas det metan, en växthusgas som är 25 gånger kraftigare än koldioxid. ”Om komposteringsnivåerna över hela världen ökade, skulle vi kunna minska utsläppen med 2,1 miljarder ton år 2050.” **


2. Använd miljövänliga och giftfria rengöringsprodukter
Idag finns det väldigt många produkter på marknaden som inte skadar miljön. De flesta välsorterade mataffärer har förmodligen dessa produkter på lager. Fundera över hur du tvättar dina kläder, dina golv och övriga ytor, samt hur du diskar. Tänk även på att börja använda kemikaliefri tandkräm och shampoo, vilket är bättre för din kropp på lång sikt. Dessutom finns det många enkla recept med tips på hur du kan göra dina egna rengöringsmedel – googla och se vad du kan hitta! Ett oerhört populärt konto att följa på Instagram är @ekotipset, där du får enkla recept som leder till fantastiska resultat.


3. Promenera, cykla eller åk kommunalt
Transporterna är det som genererar den största delen av växthusgasutsläppen eftersom vi bränner fossila bränslen när vi använder bilar, lastbilar, fartyg, tåg och flygplan. Du kan minska din påverkan genom att samåka med grannar och vänner eller köpa en el- eller hybridbil. Dessutom kan ditt koldioxidavtryck bli avsevärt mindre om du inte använder bilen alls utan tar cykeln till jobbet istället! Se detta som det tecken du väntat på för att komma igång med cyklandet!


4. Återvinn papper, plast och glas
Kolla upp vilka återvinningsstationer som finns i ditt närområde som kan hjälpa dig att minska ditt koldioxidavtryck. Du bör kunna återvinna det allra mesta där. Sedan några år tillbaka kan man dessutom återvinna mjukplats i samma behållare som hårdplast.


5. Köp närodlat och närproducerat i 30 dagar
Använd vår sida 30-dagarsutmaning i din almanacka eller Mixbok™ och gör dig redo för denna toppenutmaning: försök att bara köpa närodlad mat under hela maj månad. Gör lite efterforskning för att se vilka som kan ge dig det du behöver och tänk på att stötta bönder och mindre butiker med närproducerade produkter. Och att ändra en vana brukar ta upp till ca en månad. Därför kan du även använda våra habit trackers tillsammans med 30-dagarsutmaningen för att tracka hur det går för dig.

Om flera eller alla dessa tips är nya för dig kan det kanske kännas som en stor utmaning att ändra ett nuvarande beteende. Vi tror på dig! Och kom ihåg; varje litet steg räknas.

Foto: James Wheeler

Involvera hela familjen eller ta hjälp av en vän så att ni kan utmana och dela erfarenheter med varandra. Tillsammans kan ni hjälpas åt att lista ut hur er kommun eller stadsdel jobbar med miljö- och klimatfrågor och diskutera hur man kan hjälpas åt för att förbättra situationen. Kanske upptäcker ni flera resurser ni kan ta del av och använda!

Sist men inte minst – kom ihåg att varje dag kan vara Earth Day. Även om bördan kan kännas stor och utmaningen som ett berg så står vi tillsammans i detta. Låt oss agera nu och hjälpas åt att läka jorden.

Vill du ha mer information och tips på hur du kan göra varje dag till Earth Day? Här finns över 50 tips, på den officiella hemsidan för Earth Day. Du kan dessutom kolla vad som händer på Earth Day i just din stad i år!

*UN News, 23 February 2021
** BBC.com February 2020

Vår blogg: Tips & Tricks

Ta hand om din psykiska hälsa - här är våra gratisresurser

Maj är månaden för Mental Health Awareness och det vill vi ta vara på genom att samla alla våra resurser kring ämnet i en artikel. Läs och lär dig mer om hur du kan ta hand om din mentala hälsa genom bl.a. dagboksskrivande, mindfulness, tacksamhetsutmaningar och målarbokssidor. Och du, glöm inte att ladda ner alla våra freebies som finns i de olika artiklarna!

Nya wallpapers och omslagsbilder av illustratören Sabine Fuchs

Den skickliga illustratören och letteringkonstnären Sabine Fuchs (@schonschoen_cgn) har designat fyra nya bilder som du nu kan använda som omslag till din almanacka eller Mixbok™ och matchande wallpapers du kan ladda ner och pimpa din mobil med. I denna intervju får du lära känna Sabine lite bättre och läsa om hur hennes kreativa resa började och varifrån hon hämtar sin inspiration.

Mobilbakgrunder för 2021

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Fri frakt

Nöjda kunder

Leverans 1 vecka

Omdömen på Trustpilot

Följ oss på Instagram

@personligalmanacka #personligalmanacka

Hej, vi använder cookies på vår hemsida för att din upplevelse här ska bli bättre.

Läs mer om cookies eller testa vårt smarriga recept.