Tips & tricks
<i>”Det var inte förrän vi insåg hur fast vi kände oss i det hektiska vardagstempo som Sydney erbjuder som vi bestämde oss för att flytta till Newcastle. Vi ville leva ett enklare och lugnare liv.”</i> Följ med på Katarina, Rully och deras två döttrars resa från det hektiska storstadslivet till småstadslunket vid havet, och bli inspirerad att följa din dröm, du också!

Att följa sina drömmar: Hur en tvåbarnsfamilj bytte pulserande storstad mot naturnära småstadsliv

”Det var inte förrän vi insåg hur fast vi kände oss i det hektiska vardagstempo som Sydney erbjuder som vi bestämde oss för att flytta till Newcastle. Vi ville leva ett enklare och lugnare liv.” Följ med på Katarina, Rully och deras två döttrars resa från det hektiska storstadslivet till småstadslunket vid havet, och bli inspirerad att följa din dröm, du också!

#Inspiration
Katerina Skoumbas är född och uppvuxen i Sydney, Australien. Den pulserande metropolen med fem miljoner invånare var en fantastiskt inspirerande plats att växa upp i, och här kom Katerina så småningom också att bygga upp en karriär inom media och samhällsevent. Under den här tiden träffade hon även sin blivande man, Rully, när de ledde ett musikprogram ihop på lokalradion. Livsstilen för det unga paret kändes oslagbar, och de njöt till fullo av en blomstrande plattform för livemusik och kultur i Australiens största stad.


Men inte långt efter föddes deras två döttrar och, som alla föräldrar säkert känner igen, innebar det också nya prioriteringar som krävde en förändring av livsstil. Så den unga familjen började fundera på andra alternativ: Kanske kunde de njuta av ett lugnare tempo på en mindre plats? Tänk om de kunde flytta ifrån den hektiska storstaden till en mindre stad nära havet och naturen?

- I Sydney hade vi allt vi behövde – jobb, familj som hjälpte till när vi behövde och en stor skara nära vänner. Men jag var en trött småbarnsmamma som varje dag stressade mig genom tung storstadstrafik på väg till jobbet och som samtidigt försökte behålla mitt lugn på en plats som hela tiden växte och pressade mig till min bristningsgräns, berättar Katerina.

- Jag tyckte inte om den person jag höll på att bli. Jag hann aldrig prioritera mig själv, och även fast vi hade familj som gärna hjälpte till, så insåg vi snart att det förmodligen fanns en bättre och mer trivsam vardag för oss någon annanstans.

Vid den här tiden bodde Katerina, Rully och deras två små döttrar i en hyresbostad, när de plötsligt och utan förvarning förlorade kontraket. Osäkerheten och stressen som kommer med en hyressituation ledde familjen att börja leta efter ett eget hem. Men Australiens bostadsmarknad har bland de högsta priserna i världen, och snart insåg Katerina och Rully att de inte skulle ha råd att köpa en bostad om de ville bo kvar i Sydney.
- Men så en helg, när vi besökte några goda vänner i Newcastle, kom de med idén att vi skulle leta efter boende där istället och flytta dit, säger Katerina.

Att flytta hela familjen till en ny stad, där de inte hade några rötter, kontakter och knappt kände någon alls, var inte ett enkelt beslut, men för Katerina och Rully kändes det som ett naturligt nästa steg.

- När vi tittar tillbaka på hela situationen idag så är vi ändå otroligt tacksamma, fortsätter hon.

- Newcastle ligger bara två timmars bilresa från Sydney och det är en mindre stad med bara en halv miljon invånare, har ett långsammare tempo och ligger dessutom precis vid havet och stranden! Här finns också så mycket spännande inom konst och kultur, så för två kreativa (och väldigt sociala!) människor som oss, hade det nog inte gått att hitta en bättre plats längs New South Wales kustlinje än just Newcastle.

När de väl bestämde sig för att följa sin dröm om en långsammare vardag, började Katerina och Rully planera sin flytt. Och självklart startade dem med att leta efter det mest väsentliga: nånstans att bo.- Vi såg till att boka in visningar varannan helg och släpade också med oss barnen ibland! skrattar Katerina. Inte det smidigaste med tanke på den två timmar långa bilresan till Newcastle, fram och tillbaka samma dag. Så höll vi på under ett år, tills vi hittade det perfekta huset - det var värt väntan!

Att genomföra själva flytten var nästa stora steg, men när det satta datumet började närmade sig, började också en del tvivel gro hos Katerina och Rully.

- Vi funderade mycket på om vi verkligen skulle flytta ifrån vårt fantastiska musikgäng och våra föräldrar som höll på att bli äldre. Men så en kväll började Rully och jag försöka visualisera hur vårt liv skulle kunna se ut i Newcastle. Så vi gjorde en visonboard!
- Vi ritade upp en tidslinje med lite bilder runt omkring. Sen försökte vi sätta upp realistiska mål för varje månad fram till flytten. Visionboarden gjorde vår dröm mer konkret och tydlig, och att bryta ner processen i mindre steg hjälpte oss att konkretisera vad vi behövde göra för att komma närmare vår dröm. Nästan som att vi gjorde vår egna lilla skattkarta och följde ledtrådarna för att hitta de gömda pärlorna!

Med våra praktiska slutsidor Månadens mål kan du enkelt skriva ner vad du vill åstadkomma den här månaden. Skriv upp dina konkreta mål, samt några meningar om dina prioriteringar och första steg.

- Med alla tvivel i bakhuvudet var det nyttigt för oss att göra något praktiskt för att inse att vi faktiskt ville detta, och för att förstå vad vi behövde göra för att nå vårt mål, säger Katerina.

- Vi behövde förhandla med våra arbetsgivare för få tillåtelse att jobba på distans och samtidigt skapa nya kontakter för framtida arbetsmöjligheter i vår nya hemstad. Min mans situation var lite mer flexibel än min, eftersom han jobbade på ett familjeföretag, men han behövde honom ändå vara på plats ett par dagar i veckan, och bo över i Sydney. Det här var något vi båda behövde känna oss bekväma med, eftersom det skulle innebära att jag skulle ha hand om barnen ensam under halva veckan.

- Vad gäller mitt jobb så kunde jag frilansa på deltid. Det har verkligen varit perfekt som mamma, att kunna styra över min egen tid.

Timingen för barnen blev också perfekt, eftersom de ändå behövde börja på en ny förskola. Hela familjen fick offra olika saker för att våga följa sitt hjärta och flytta från en bekväm och trygg livsstil.
- Det jobbigaste av allt var att flytta ifrån vår närmaste familj, säger Katerina. Vi saknar fortfarande att kunna träffa dem varje vecka. Min pappa och Rullys mamma är våra barns enda far- och morföräldrar och att spendera tid med dem är något vi verkligen längtar efter. Mindre tid med dem innebär också att det blir svårare att föra ner våra respektive familjers kulturarv till barnen; vi har behövt acceptera detta.

Utöver dessa uppoffringar, kan det också vara känslomässigt utmattande att dra upp rötterna och packa ner hela sitt liv i flyttkartonger. Man kan väl kalla det för äventyrets baksida. Men man ska inte glömma hur spännande det kan vara också!

- När man flyttar till en ny plats öppnas helt nya möjligheter och ett oskrivet blad öppnas upp framför ögonen på en. Vi har hela tiden försökt vara positiva och entusiastiska med den förändring vi gått igenom. Och ibland kan den process man är mitt i kännas utmanande för ens relationer, men om man inte vågar testa så vet man heller inte vad förändringen faktiskt kan föra med sig.
- Nu har det snart gått två år sen vi flyttade och idag kan jag se hur vårt liv har förändrats till det bättre, säger Katerina. Vi ägnar mer tid tillsammans till att leka, skapa minnen och upptäcka nya ställen. Vi spenderar mer tid till att vandra och cykla än att sitta i bilen. Livet innebär fortfarande en hel massa jonglering för att få ihop vardagspusslet, men det känns som att vi nu har ett bättre perspektiv på saker och ting, och mer tid till att andas och återhämta oss.

Om du funderar på att göra en stor livsförändring eller drömmer om en annan vardag, så är Katerinas tips till dig att inte ge upp innan du vågat testa!

- Börja med att bara prata om det och planera utifrån dina egna önskemål under processen. Du kommer göra vad som krävs för att få det att funka, och i slutändan kommer allt falla på plats och bli bra!

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Läsårsöversikt för 24/25 - Freebie

Få full koll på läsåret 24/25 med en snygg kalender i form av en freebie! Skriv ut och sätt upp på väggen, så har du den nära till hands när du behöver.

Omdömen på Trustpilot