Tips & tricks
”Sänk ambitionsnivån! Prestera inte alltid ditt bästa!” Det här är råd som high performance-coachen och stressrådgivaren Sandra Furulund fick när hon blev sjuk av stress. Här kan du läsa om varför du inte ska följa de råden om du är högpresterande och ambitiös, och hur du istället kan utveckla en hållbar, kraftfull livsstil som passar din personlighet.

High performance-coachen Sandra Furulund om att prestera hållbart

”Sänk ambitionsnivån! Prestera inte alltid ditt bästa!” Det här är råd som high performance-coachen och stressrådgivaren Sandra Furulund fick när hon blev sjuk av stress. Här kan du läsa om varför du inte ska följa de råden om du är högpresterande och ambitiös, och hur du istället kan utveckla en hållbar, kraftfull livsstil som passar din personlighet.

#Inspiration



Hej Sandra! Vem är du och vad gör du?
Jag är en nyfiken person som alltid älskat att vara på väg, upptäcka nya platser, lära mig nya saker – både professionellt och privat.

Jag jobbar som high performance-coach och stressrådgivare. Det betyder att jag utbildar och coachar ambitiösa personer som vill behålla sin förmåga att prestera högt, och samtidigt utveckla en livsstil där de kan göra det här med kraft, energi och glädje.


Hur kommer det sig att du valde att jobba med just det här?
Som jag nämnde är jag en person som älskar att vara på väg. En del i den passionen är att jag alltid haft ett inre driv och varit målinriktad. Nyfikenheten har ständigt drivit mig till nästa plats och mål. Det här personlighetsdraget är helt enkelt en del av mig. Men samtidigt som det är min största styrka är det också min svagaste sida - vilket visade sig när jag var 28 år.

Fram till dess hade jag låtit drivet, nyfikenheten och målmedvetenheten vara aktiva konstant. Då jobbade jag som kommunikationsstrateg, men det var faktiskt inte jobbet som var den största anledningen till att jag blev sjuk av stress och utmattad.

Jag saknade kunskap om att kroppen och hjärnan också behöver annat än att ständigt vara i upptäckarläge och lösningsfokus. Det här, i kombination med svåra sömnproblem efter en personlig kris några år tidigare, var den största anledningen till att jag blev sjuk.

När jag skulle bli frisk igen började jag skapa en livsstil som var hållbar för min fysiska hälsa. Jag lyssnade på råd från auktoriteter som rekommenderade att jag bl.a. skulle sänka mina ambitionsnivåer och inte göra mitt bästa jämt. Så jag började följa deras råd och märkte efter ett tag att jag ju mådde bättre fysiskt. Men inuti mådde jag sämre. Med facit i hand är det inte så konstigt - jag hade ju slutat vara den jag är. Jag är en person som instinktivt alltid velat göra mitt bästa - inte för att det varit ett krav utan för att det är den jag är. Och att sluta vara den man är, är inte vägen till hållbar livsstil.

Foto: Linda Florvik

Jag valde så småningom att byta bransch, vidareutbilda mig till stressrådgivare och starta eget. Snart såg jag ett mönster hos dem som anlitade mig: de var ambitiösa, drivna, lojala, högpresterande, nyfikna,
målinriktade - precis som jag. Det gjorde att jag gav dem verktyg och lösningar som låg utanför det jag hade lärt mig på utbildningen. Efter ett tag kände jag mig inte hemma i begreppet stressrådgivning längre men jag hade inget annat ord för det.

Genom en business coach från Kanada kom jag i kontakt med begreppet high performance. Jag kände att jag hade hittat hem; det här var precis vad jag gjorde och levde själv: high performance och självledarskap.

Många associerar begreppet high performance med stress och krav på prestationer – vilket är totala motsatsen till vad HP handlar om, och säger mycket om hur snett vi har gått i Sverige när det kommer till prestation och stress.

Idag jobbar jag för att fler ambitiösa personer ska upptäcka att det går att skapa en hållbar livsstil där prestation, energi, hälsa och relationer går att kombinera. Vi behöver inte välja – vi kan ha både och!

Foto: Karl-Johan Zaring

Du pratar en del om att vara en prestationsprinsessa. Hur är man då? Och är det dåligt?
Ordet prestationsprinsessa florerar bl.a. i sociala medier. Men vi har också stressforskare som använder sig av begreppet när de beskriver majoriteten av kvinnor som blivit sjuka av stress idag. Epitetet kommer ut ur det som kallas för prestationsbaserad självkänsla och kan förenklat förklaras som ”en kvinna som presterar för att duga”.

Ett av mina största uppdrag är att få bort ordet prestationsprinsessa som idag sätts som en etikett på fantastiska kvinnor med mycket kompetens, erfarenhet, vilja och kapacitet att bidra med. Det här sättet att se på kvinnor som presterar menar jag är som att 1800-talet knackade på dörren igen!

Istället tycker jag att vi ska säga till de här kvinnorna: Fantastiskt! Du har ambitioner, gillar att leverera och har uppenbarligen riktigt bra grejer att bidra med! Låt oss bygga dig hållbar också, så att du inte bara drar på i prestationsspåret. Du FÅR vara där, men du behöver fler delar i livet för att kunna tycka att det är kul att vara där i längden. Och låt oss ta dig högre än hållbar: du ska vara trygg, stark och kraftfull inifrån och ut, med energi och tillit. Du ska njuta och uppleva ditt liv på fler plan än yrkeslivet. Därför ska du få anpassade lösningar för just dig.


Vad är då den stora hemligheten till en hållbar livstil som högambitiös person?
Den stora hemligheten är att välja att leva medvetet, där man utgår från sig själv och sina egna behov som människa. För att kunna ha höga ambitioner, vara högpresterande och leva i ett hållbart tempo behöver man fylla på sig själv först. Varenda dag. Med sömn, näring, rörelse, stillhet och andra mänskliga behov som vår kropp, hjärna och själ behöver. Här ingår också att bygga en stark självrespekt, egenvärde och tillit till sig själv. Sedan går vi ut och ger till andra och bidrar med våra prestationer där vi också väljer medvetet när, var, hur vi presterar. Det finns såklart mycket mer att utveckla här, men här har vi i alla fall grunden till hemligheten.

---

Är du nyfiken på att veta mer om hur du kan prestera enligt din ambition och samtidigt leva hållbart i längden? Då ska du hålla utkik efter Sandras bok Dags att lyfta! Hur du presterar högt med full kraft och energi. Boken släpps i mitten av maj hos förlaget People & Stories.

Du kan läsa mer om Sandras arbete och passion på www.sandrafurulund.com och komma i kontakt med henne på Instagram och LinkedIn.

Vår blogg: Tips & Tricks

Skriv dagbok & förbättra din psykiska hälsa

Visste du att nåt så enkelt som att skriva dagbok en stund varje dag kan förbättra din psykiska hälsa? Här kommer 5 positiva resultat av skrivterapi.

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Omdömen på Trustpilot