Tips & tricks

start / Tips & Tricks / Motivera barnen med Belöningsschemat

Med Belöningsschemat motiverar du dina barn att göra enklare uppgifter själva. Skapa rutiner på ett roligt sätt och ge barnen en liten belöning!

Motivera barnen med Belöningsschemat

Med Belöningsschemat motiverar du dina barn att göra enklare uppgifter själva. Skapa rutiner på ett roligt sätt och ge barnen en liten belöning!

#Tips #Planering #Inspiration #OrganisationSom förälder jonglerar man många bollar samtidigt. Vardagspusslet ska läggas, familje-maskinen ska snurra och du ska lära de små allt de behöver veta om livet (puh!).

Nånstans däremellan ska man också påminna barnen om vardagliga saker som att borsta tänderna, göra läxan eller sätta på sig strumpor. Det är lätt att det blir tjatigt och kanske lite sura miner. Vi har därför tagit fram ett Belöningsschema så att du på ett roligt sätt kan skapa rutiner och motivera dina yngre barn att göra enklare uppgifter själva!


SPANA IN BELÖNINGSSCHEMATSå använder du Belöningsschemat


 • Belöningsschemat är till för dig som har ett eller flera barn i de yngre åldrarna (användning på tonåringar sker på egen risk). Du använder ett ark per vecka, och på varje ark finns plats för upp till tre barn. Om du har fler barn är det bara att riva ut och använda flera ark.

 • Skriv upp barnens namn i de numrerade rutorna, hur många poäng de vill försöka uppnå och vad belöningen blir om de når målet. Under uppgiftskolumnen skriver ni upp vilka uppgifter som ska göras, exempelvis borsta tänderna.

 • Varje dag som ditt eller dina barn fixar uppgiften så gör ni en markering i cirkeln genom att sätta ett kryss, en stjärna eller ett litet klistermärke. Varje markering ger ett poäng! Cirklarna är lika stora som alla våra minis-klistermärken, så här kan du låta barnen klistra fast sina egna små favoriter när de klarat en uppgift. (Psst! Varje gång du beställer en almanacka eller systemkalender från oss skickar vi med ett ark med gratis klistermärken - de passar också i cirklarna).

 • När veckan är slut räknar ni ihop hur många poäng barnen fått. Om de nått veckans mål så är det dags för belöningen!

En belöning behöver inte vara en uppblåsbar hoppborg, obegränsat med sockervadd eller en egen häst att ha i trädgården. Huvudsaken är att det är något roligt som barnen kan se fram emot. Kanske att få vara uppe 1 timme extra på helgen, baka något gott, grilla marshmallows eller ha familjebio hemma med popcorn och film? Lägg det på en nivå som passar er familj!


Belöningsblock för att uppmuntra barn
Om du vet att en eller fler av dina barns uppgifter kommer att vara samma under flera veckor så kan du passa på att designa personliga klistermärken. Här väljer du både text och färg precis efter dina och barnens önskemål!

När du skapar personliga klistermärken får du också välja på massor av olika symboler. Ett extra bra tips är att välja symboler som passar ihop med uppgifterna. Till exempel, om uppgiften är att packa väskan inför skolan så väljer du en symbol med en väska. Klistra sen fast symbolen i kolumnen för uppgiften. Att göra klistermärken med symboler som beskriver det som barnet ska göra är toppen för de små som ännu inte kan läsa. På så vis förstår de vad de ska göra, och tränar samtidigt på att koppla ihop bokstäver med det visuella.


SKAPA PERSONLIGA KLISTERMÄRKENNågra tips på uppgifter att skriva i Belöningsschemat


 • Borsta tänderna

 • Packa gympapåsen

 • Göra läxan

 • Lägga tvätt i tvättkorgen

 • Sitta kvar vid matbordet tills alla ätit upp

 • Ställa in disk i diskmaskinen

 • Säga ”tack för maten”

 • Hänga upp jackan och ställa upp skorna fint

 • Plocka undan på sitt rum

 • Inte bråka

Välj vilka uppgifter som passar för dina barn och låt Belöningsschemat vara en liten hjälpande hand att skapa braiga rutiner i ditt vardagspussel. Lycka till!


FIXA BELÖNINGSSCHEMAT

Vår blogg: Tips & Tricks

Året som gått - reflektionsmall

2022 närmar sig sitt slut och 2023 står för dörren. Ta några minuter och fundera över det gångna året. Vad är du nöjd med och vad vill du förbättra nästa år? Ladda ner vår reflektionsmall här!

Plan with me - December 2023

Snön knarrar under fötterna och doften av lussekatter fyller luften. December är här - Planera årets mysigaste månad med oss!

Köpa julklapp till nån som redan har allt?

Vad ger man i julklapp till den som redan har allt? Mer tid i form av en personlig kalender såklart! Designa presenten själv eller klicka hem ett presentkort.

Omdömen på Trustpilot