Tips & tricks
Hur planerar man pluggandet i en personlig almanacka? Plugga smartare genom att följa våra tips på hur du organiserar studietiden i din kalender!

Planera pluggandet i din personliga almanacka

Hur planerar man pluggandet i en personlig almanacka? Plugga smartare genom att följa våra tips på hur du organiserar studietiden i din kalender!

#Planering #Organisera #Guider och Tips



Kunskapens vindar blåser, och en efter en öppnar både skolor och universitet sina dörrar för den nya terminen. Att orden ”studera”, ”planera” och “organisera ”rimmar måste ju alltså vara ett tecken, visst? För att ta almanackan till hjälp och organisera din studietid på ett effektivt sätt är en himla bra metod för att undvika panikplugg och tentatrubbel. Därför har vi självklart massor av tips på hur du kan planera pluggandet i din personliga almanacka!

Psst! Vi gillar plugg och organisering så mycket att vi till och med designat en speciell Studentalmanacka, som du spanar in här:

SE STUDENTALMANACKAN




Organisera studierna i din almanacka


  • Begränsa studietiden till 1-timmesblock
    Det är onödigt att marathon-plugga! Att istället planera in kortare pluggstunder på max 1 timme i taget hjälper dig att fokusera bättre. Dessutom är det enklare att hitta och schemalägga korta studieblock även under dina mest hektiska dagar.

  • Time blocking – Schemalägg med tidsblock
    Time blocking är en teknik där du på ett tydligt sätt planerar din tid i olika tidsblock. Använd din almanacka och dela upp din dag i olika block baserat på hur mycket tid som du tror att dagens olika uppgifter kommer att ta. Behöver du läsa ett kapitel i kurslitteraturen, skriva rent anteckningar från en föreläsning eller spela memory med dig själv för att plugga inför tentan nästa vecka? Att planera in dagen i tidsblock hjälper dig att bli mer produktiv, mindre distraherad och mer fokuserad.

  • Rita ett eget schema
    Att göra ett eget studieschema är inte bara praktiskt – det är också väldigt roligt! Du kan rita ett eget schema själv genom att använda ett blad med förtryckta rutor eller punktrutor, eller använda våra färdiga schema-temasidor som du bara behöver fylla i. Stoppa ner schemat i en plastficka så tappas det inte bort.

  • Färgkoda dina ämnen
    Att färgkoda ämnen eller uppgifter i olika färger är en gammal teknik som är väl beprövad. Du bestämmer helt enkelt vilken färg som ett specifikt ämne ska ha. Till exempel kan du välja blått för matematik och planera in lektionen eller när du ska plugga matte i din kalender genom att färgkoda tiden med just blått. På så vis tränar du din hjärna att identifiera olika ämnen eller uppgifter genom olika färger.

    Att koppla ett ämne med en viss färg är ett härligt sätt att få en få en överblick över vad man behöver plugga och när! Och hey, vem vill inte ha en färgglad almanacka? Använd ljuvliga överstrykningspennor, pennor med tunn spets i sprakande färger eller FriXion-pennor med bläck som går att sudda ut om du skulle ångra dig.


  • JAG BEHÖVER PENNOR


  • Dela upp dina studier i mindre delar
    Om du har en större tenta framför dig så kan det vara bra att bryta ner tiden som du behöver spendera på pluggandet i mindre delar. Ha framförhållning! Vi säger att du har en tenta den 31 oktober. Hur stor är tentan, och hur mycket behöver du plugga varje vecka för att klara den? Två timmar, fyra eller fler? Planera in tiden i din almanacka och bryt ner veckor och timmar i mindre delar. Skriv in delarna i din kalender, tillexempel ”läs kapitel 1”, ”renskriv anteckningar” eller ”gör dugga”. På så vis har du en fast plan att följa hela vägen fram till tentan.

  • Schemalägg pauser och håll dem
    Glöm inte pauserna! Din hjärna behöver syre för att vara på hugget och för att kunna spara det du precis lärt dig. Schemalägg regelbundna pauser, och planera gärna in både rörelse och tid utomhus.


Som den almanacksentusiast vi förmodar att du är så blir det självklart mycket roligare att planera pluggandet med personliga tillbehör. Ta hjälp av pennor, klistermärken, linjaler, Sticky Notes och andra tillbehör för att organisera höstterminens äventyr. Du kan också göra dina egna personliga klistermärken som passar ditt studentliv och piffa till din planering lite extra!


JAG BEHÖVER PLANERINGSGREJOR


Vilket är ditt bästa tips för studieplanering? Tagga oss på sociala medier (@personligalmanacka #personligalmanacka) så kan vi ta del av dina tips! Vill du se fler smarta pluggplaneringstips så kan du läsa vidare i artikeln strukturera studierna i almanackan - våra topp 3 tips!

Vår blogg: Tips & Tricks

Skriv dagbok & förbättra din psykiska hälsa

Visste du att nåt så enkelt som att skriva dagbok en stund varje dag kan förbättra din psykiska hälsa? Här kommer 5 positiva resultat av skrivterapi.

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Omdömen på Trustpilot