Tips & tricks
Det lackar mot jul! Mota julstressen i dörren och välkomna julefriden istället med tidsexpertens fem konkreta tips.

Skippa julstress med expertens 5 tips

Det lackar mot jul! Mota julstressen i dörren och välkomna julefriden istället med tidsexpertens fem konkreta tips.

#Bullet Journaling #Planering



Första adventsljuset är tänt och äntligen har nedräkningen till julafton börjat! Men när adventsminglen avlöser varandra och deadlines hopar sig på jobbet inför stundande ledighet kan det kännas som att tiden inte räcker till för allting. Så ska det väl rimligen inte vara under årets mest magiska tid?! Nepp, och det tycker inte heller effektivitetsexperten Petra Brask. Läs hennes fem konkreta tips här nedan och låt julefriden träda in i ditt liv!


1. Morgonstund är en guldstund
Sömn rensar hjärnan och när vi vaknar har vi ny energi. Istället för börja dagen med att ”värma upp” med något som går snabbt och lätt, se till att använda morgontiden till viktiga och strategiska uppgifter som kräver mer hjärnenergi.


2. Hälsa & hjärnvila
Rörelse gör hjärnan piggare och starkare. Har du svårt att få till tid för att röra på dig beror det förmodligen på att du inte planerat in det i din personliga almanacka. Det finns gott om tid, bara vi förvaltar den!

SKAPA EN PERSONLIG ALMANACKA™


Vi tror att vi återhämtar oss när vi går ut på sociala medier. Men där tvingar vi hjärnan till beslutsfattande som gör den ännu tröttare: Ska jag lajka den där kattbilden eller inte? Ska jag dela den här artikeln om att nordpolen smälter? Spel, nyhetssajter och sociala medier har inte några stoppsignaler och det blir väldigt svårt att tidsbegränsa användningen.

Tips på hjärnvila
- Prata med en vän “på riktigt” hellre än via sociala medier
- Tomglo - alltså, gör ingenting en stund. Slappna av och titta bara rakt ut i luften
- Gå en promenad i naturen


3. Prioritera & planera
Jobba med block i din almanacka, ungefär som ett skolschema med lektioner. Se till att lägga in raster och rörelse i schemat också. Börja med ett grundschema kopplat till din att göra-lista. Skriv sen in sånt du längtar efter att få mer tid till så att det inte tappas bort.

LÄS MER: Lär dig att prioritera och skilja mellan viktigt och akut med Eisenhower-metoden.


4. Använd dig av tidskuddar för att skapa marginaler
Boka in tid för dina viktigaste prioriteringar först. Men förstå också att det kommer ske oförutsedda saker. Precis som vi har krockkuddar behöver vi ha tidskuddar – marginaler - se till att skriva in såna i din almanacka med jämna mellanrum!


5. Sätt gränser
Om du alltid säger ja till alla andra, vem är det då du säger nej till? Lova inte bort tid som du inte har råd att förlora. Tid för återhämtning, tid med dig själv och dina nära och kära förtjänar samma respekt som din arbetstid. Det gränslösa arbetet ställer höga krav på vår förmåga att ta in information, fatta beslut och genomföra dem. Lär dig att sålla och välja bort, och skriv in det som är viktigt i din personliga almanacka!

BÖRJA SKAPA EN ALMANACKA HÄR


Petra Brask är effektivitetsexpert och har jobbat i branchen i över 25 år. Hon har hunnit vara programledare i SVT, skrivit böcker i ämnet och driver bl.a. den populära Tidspodden tillsammans med Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan, där de delar med sig av tips och nya rön i området.

Vår blogg: Tips & Tricks

Så får du CSN att räcka hela månaden

Som student har man ofta ont om pengar. Vår Isabelle har studerat i flera år, och delar här sina bästa tips på hur du får CSN att räcka hela månaden!

Hur lagar jag bra och billig mat?

Som student behöver man ha koll på sina matkostnader. Planera dina måltider i din almanacka och Anteckningsbok, så blir det enklare att laga bra och billig mat!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Omdömen på Trustpilot