Tips & tricks
Nytt läsår innebär många nya lärdomar & timmar av plugg. Ta hjälp av vår nyutexaminerade kollegas 5 bästa studietips för bättre studieteknik & effektivare vardag - plus en smygtitt i vår Studentalmanacka!

Studentalmanacka - Planera dina studier med dessa 5 tips!

Nytt läsår innebär många nya lärdomar & timmar av plugg. Ta hjälp av vår nyutexaminerade kollegas 5 bästa studietips för bättre studieteknik & effektivare vardag - plus en smygtitt i vår Studentalmanacka!

#Planering #Student



Vår kollega Jemima har nyligen avslutat sina studier och delar med sig av sina 5 bästa studietips. Vi hoppas att dessa kan hjälpa dig att underlätta en vardag som oftast är fylld av en massa to-do’s, saker att hinna med och plugga på. Hon älskar struktur och att ha ordning och reda på saker. Därför visar hon även hur man kan använda Studentalmanackan som är en del av våra Special Editions. Häng på!


Hej! Jag heter Jemima och avslutade nyligen mina studier inom digital marknadskommunikation. Jag är ett riktigt kontrollfreak och det har varit viktigt för mig att ha ordentlig koll på alla inlämningar, tentor och föreläsningar, när jag skulle plugga och när jag skulle ta tid för annat. Därför har jag alltid sett över och planerat mina veckor i förväg så att jag fått bästa möjliga koll på allt som ligger framför.

Som vi alla vet så består ju inte livet av bara plugg, utan det är mycket annat som ska hinnas med och prioriteras, och för att livspusslet ska gå ihop krävs ordentlig planering och struktur. Därför tänkte jag visa hur jag planerat mina studier med hjälp av min Studentalmanacka, samt ge dig några studietips som har hjälpt mig längs vägen som student.


1. Planera din vecka i förväg

Skriv upp allt som händer den kommande veckan, vad som behöver bli gjort när och hur mycket tid som krävs till det. Detta gör jag genom att använda mig av modulen DIY som finns längst ner till vänster i veckouppslaget. Där kan jag fylla i en att-göra-lista och även checka av vad som blivit färdigt. Om jag behöver fler listor så använder jag mig av slutsidorna Make a List där jag kan gå loss och skriva listor på allt möjligt jag behöver komma ihåg – som t.ex. allt som behöver bli färdigt för en viss skoluppgift, en packlista eller en inköpslista till mat.


En superviktig del i detta som jag har lätt att glömma eller vara dålig på att prioritera är att planera in vila, tid med familj och vänner, samt fysisk aktivitet. Detta ökar koncentrationsförmågan och hjälper en att kunna fokusera bättre under den tid man faktiskt pluggar. Och om du är som jag och tycker om att ha koll på när, var och hur du tränat – använd då Workout Log som finns som slutsida i Studentalmanackan, eller tracka din träning med hjälp av våra snygga klistermärken. Jag tycker det är superroligt att komma ihåg och få en översikt över min fysiska aktivitet.

Behöver du fin-fina klistermärken att piffa upp din almanacka med? Här finns massor av klistermärken att välja mellan!




2. Hitta din prime-time

Jag funkar bäst och får mest gjort från tidig morgon fram till lunch. Därför försöker jag vara som mest effektiv då och jobba undan så mycket som möjligt under den tiden. Ett knep för att behålla självdisciplinen här är att hitta en rutin som fungerar. För mig är det viktigt att gå upp samma tid varje morgon och att inte planera in något annat under den tid på dagen då jag är som mest effektiv. Jag behöver prioritera och lägga den tiden på det viktigaste och det jag måste bli färdig med!

En annan viktig del i detta är att sätta upp tydliga ramar för dig själv - mellan vilka tider pluggar du? Och när du väl studerar - se till att göra det helhjärtat och fokuserat. Lägg undan distraktioner och bestäm sedan en tid då du släpper plugget och hittar på något annat. På så sätt hjälper du hjärnan att kunna jobba fokuserat under en tid och sedan slappna av.




Tycker du om att måla kan du ladda ner några av våra målarsidor som även finns som slutsidor i Studentalmanackan. Superbra avkoppling när hjärnan behöver vila! När jag målar använder jag alltid dessa underbara färgpennor.




3. Fira de små segrarna!

Jag vet, ibland är inte plugglivet sådär idylliskt som man kanske fantiserade om innan man började studera. Men du, det är okej att känna så! Det viktigaste är att man gör sitt bästa, och ibland får saker och ting faktiskt vara ”good enough”. Klappa dig själv på axeln och fira varje liten seger, oavsett om det handlar om en liten inlämning eller en stor tenta. Allt räknas och spelar roll för din utveckling och kunskap! Så var snäll mot dig själv och unna dig nån liten belöning då och då.

Kanske kan våra underbara klistermärken vara ett bra sätt att uppmuntra dig själv på? Jag älskar att använda dessa i min planering, för det blir så mycket roligare med lite färgklickar! När jag behöver komma ihåg eller betona något extra mycket så klistrar jag in dessa godingar i almanackan, men självklart väljer du själv hur du vill använda dem.




4. Skjut inte upp saker!

En ovana jag har är att skjuta upp saker till sista stund, och jag hoppas inte att jag är ensam om detta, för då kan vi hjälpas åt att bli bättre! ;) Det är så mycket skönare att få saker gjorda än att skjuta upp hela tiden, så vi kan väl komma överens om att vi gör saker direkt istället! Skriv den där skoluppgiften, ansök om CSN, ring mamma, ta disken... Oavsett vad det handlar om - gör det direkt! Du kommer att känna hur skönt det är att få saker gjorda och att vara effektiv. Det är inte mycket som slår känslan av att få mycket gjort!


Genom att använda olika färger på pennorna i almanackan kan du hjälpa dig själv att prioritera allt som behöver bli gjort. Skriv det mest brådskande med RÖD penna, det som är viktigt men inte lika brådskande med BLÅ penna, och det som gärna får bli gjort i mån av tid med GRÖN penna.

Det här är egentligen en variant av tidsoptimering enligt Eisenhower Matrix-metoden. Om du vill läsa mer och titta på en kort video om denna genialiska metod kan du klicka här.




5. Sätt upp tydliga mål!

För att vinna måste man veta var man ska sikta. Är ditt mål att få godkänt i alla kurser? Vill du bli expert inom ett visst område? Eller vill du bli bäst i klassen? Oavsett vilket/vilka mål du har, se till att sätta upp delmål som hjälper dig längs vägen så att du hela tiden påminns om var du är på väg. Ta ett steg i taget och skriv upp vad du behöver göra och prioritera för att nå dessa mål. Som en liten hjälp på vägen finns det slutsidor i Studentalmanackan som hjälper dig att hålla koll på dina mål för varje termin, samt vilka delmål du behöver uppnå och vilken belöning du ska ge dig själv efter att du klarat det. Verkligen en superbra hjälp på vägen som gör en mer motiverad till att fortsätta kämpa! Mitt mål för kommande termin är att läsa all kurslitteratur ordentligt, och belöningen för detta blir en rejäl shoppingrunda. Den ser jag redan fram emot!


Jag är ju som sagt en person som älskar att ha koll, och därför känns det som att Studentalmanackan är som skapt för mig. Med hjälp av slutsidorna som är särskilt anpassade för studenter får du en tydlig översikt över läsårets alla viktiga datum, ditt schema, dina mål och dina betyg.




Om du har samma schema under hela terminen, som t.ex. i grundskolan, kan du fylla i det här. Supersmidigt att ha med sig hela tiden ju!

Hoppas att dessa tips gjort dig inspirerad till ett nytt läsår och att de kommer hjälpa dig att strukturera upp dina studier!

/Jemima på Personlig Almanacka™

KÖP DIN STUDENTALMANACKA HÄR

Vår blogg: Tips & Tricks

Så får du CSN att räcka hela månaden

Som student har man ofta ont om pengar. Vår Isabelle har studerat i flera år, och delar här sina bästa tips på hur du får CSN att räcka hela månaden!

Hur lagar jag bra och billig mat?

Som student behöver man ha koll på sina matkostnader. Planera dina måltider i din almanacka och Anteckningsbok, så blir det enklare att laga bra och billig mat!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Omdömen på Trustpilot