Tips & tricks
Sommaren har äntligen kommit, och med det också barnens sommarlov! Har du svårt att få ihop pusslet med jobb och fritids eller barnomsorg? Kanske vi kan hjälpa! Här får du ett gediget 4-veckorspaket med aktiviteter, uppdrag, pyssel och freebies som kan hålla barnen sysselsatta en stund medan du klockar timmar. Fortsätt läsa och börja ladda ner uppdragen här nedan!

4 veckors aktivitetskit för barnens sommarlov

Sommaren har äntligen kommit, och med det också barnens sommarlov! Har du svårt att få ihop pusslet med jobb och fritids eller barnomsorg? Kanske vi kan hjälpa! Här får du ett gediget 4-veckorspaket med aktiviteter, uppdrag, pyssel och freebies som kan hålla barnen sysselsatta en stund medan du klockar timmar. Fortsätt läsa och börja ladda ner uppdragen här nedan!

#Freebies #DIY & Pyssel



Ibland är det svårt att få ihop det. Vi förstår dig verkligen, och därför vill vi kunna inspirera och hjälpa dig en bit på vägen! Med hjälp av våra sommaraktiviteter, som är uppdelade på 4-veckor och innehåller roliga uppdrag och nedladdningsbara utmaningar, kan du med gott samvete fokusera på jobbet medan du vet att barnen har roliga och bra saker att syssla med under tiden.


Varje vecka har var sitt tema; Natur, Matematik, Musik och Mat. Varje tema innehåller i sin tur fyra olika delar som går hand i hand med temat - en aktivitet med tillhörande freebie, ett pyssel, skärmtid och mat.

Här kommer några tips på hur du på bästa sätt kan använda vår lista med sommaraktiviteter: Gå igenom varje vecka för att se över vad du tror att dina barn kan klara av själva och vad de kan tänkas behöva lite extra hjälp med. Utifrån det kan du sedan lägga upp en bra plan kring hur och när du kan sköta ditt eget jobb och när du behöver rycka in och hjälpa barnen. En del av aktiviteterna kräver viss förberedelse – som att skriva ut freebies eller ta fram saker till pyssel. Inför varje ny vecka kan du sätta dig ner tillsammans med barnen och gå igenom alla aktiviteter som den kommande veckan kommer att innehålla. På detta sätt blir de mer involverade och får möjlighet att komma med ytterligare idéer på aktiviteter att lägga till på veckoschemat!

Då kör vi! Här kommer de fyra olika tema-veckorna med tillhörande aktiviteter och uppdrag:

VECKA 1 – Tema: Natur
Under den första veckan ska vi fokusera på allt som har med naturen att göra. Har ni inte en egen trädgård kanske ni bor nära en park eller en skog där en del av aktiviteterna kan tänkas ta plats istället.


- Aktivitet: Gå ut i naturen och försök hitta allt som finns på den första uppdragslistan. Du kan ladda ner den här nedan.
- Pyssel: Säg till barnen att gå ut och leta efter några fina löv eller blommor som de tar med in och lägger mellan ett par papper. Därefter kan ni placera några tunga böcker ovanpå för att få blommorna pressade och torkade. Efter ett par dagar kan ni titta till växterna – och glöm inte att se efter så att de är ordentligt torra! Sen kan ni hitta på ett roligt pyssel där ni kan använda växterna - varför inte skriva era namn genom att forma blommorna och löven som bokstäver?
- Mat: Gör en god sallad och fråga barnen om de vet varifrån de olika ingredienserna kommer. Växer grönsakerna under eller över marken, på träd eller buskar? Kommer någon av ingredienserna från djur?
- Skärmtid: Titta på filmen ”Lorax” på Netflix. Efteråt kan ni diskutera vad ni fått se, vad filmen handlar om och vad barnen känner efter att de sett den. Om du har äldre barn kan de istället titta på “Bear Grylls’ Survivor School”.

Andra aktiviteter att göra under veckan med natur-tema:
- Gör ett insektshotell och håll utkik efter nyinflyttade småkryp varje dag.
- Plantera blommor som växer snabbt, t.ex. solrosor. Mät, vattna dem och håll koll varje dag.
- Sov utomhus en natt! Ni kanske till och med kan göra upp en egen eld och grilla marshmallows innan läggdags?
- Låt barnen skapa en egen inte-nudda-marken-hinderbana i naturen. De får bara gå på stenar, löv, grenar, klippor osv - men gräs är förbjuden mark!
- Lägg er ner på en gräsmatta och titta på molnen! Försök hitta roliga formationer och figurer. Vill ni vara lite mer vetenskapliga kan det vara kul att veta vad olika sorters moln heter och under vilken väderlek de brukar dyka upp på himlen. Brittiska BBC gjort en toppenbra guide du kan ladda ner här nedan.

Guide för att tyda molnen

- Om ni är sugna på lite lugnare inneaktiviteter finns här en massa bra tips på naturdokumentärer ni kan titta på tillsammans!
- Behöver du tips på passande filmer och shower för barn i olika åldrar kan du googla på Common Sense Media. Vi vill slå ett slag för denna lista:”Movies that Inspire Kids to Change the World”.

Freebie: Uppdrag - Natur!

VECKA 2 – Tema: Musik
Den här veckan ska vi fokusera på musik och allt som har med det att göra - som att sjunga, dansa, testa på att spela olika sorters instrument och lyssna på sin absoluta favoritmusik!


- Aktivitet: Här nedan kan du ladda ner veckans freebie som är ett roligt MUSIKBINGO! Förklara för barnen och uppmuntra dem till att försöka få bingo minst en gång denna vecka!
- Pyssel: Använd något av det som hänt eller som ni varit med om den senaste veckan till att skriva en sång. När alla barnen är färdiga kan ni sjunga era sånger för varandra och försöka komma på vilka olika händelser som sångerna handlar om!
- Mat: Sätt på din absoluta favoritsång och dansa i köket samtidigt som du lagar mat!
- Skärmtid: Titta på ”Happy Feet” eller någon annan härlig musikalfilm för barn, tillsammans med hela familjen.

Andra aktiviteter att göra under veckan med musik-tema:
- Sätt ihop ett gäng spellistor på Spotify med olika teman; lugna sånger, glada sånger, barnsånger…
- Säg till barnen att göra en dans till deras favoritsång/sånger.
- Hjälp barnen att skapa en musikvideo till en sång som de tycker om. De kanske kan använda sig av koreografin till dansen de gjort?
- Leta fram en spellista med Disney-sånger och gör ett musikquiz genom att spela upp en sång i taget. Den som först kommer på vilken film sången kommer ifrån får ett poäng.

Freebie: Musikbingo!


Till alla mammor: Här kan du ladda ner ett alldeles eget bingo, med fokus på att ta hand om dig själv!

VECKA 3 – Tema: Matematik
Den här veckan kommer vi att fokusera på matematik.


- Aktivitet: Ladda ner den här veckans freebie - en matematisk sakletarlista! Säg åt barnen att försöka hitta alla saker genom att leta både inomhus och utomhus.
- Pyssel: Lös ett gäng sudokun! Här kan du hitta nedladdningsbara sudokun och här hittar du sudokun i tre olika svårighetsgrader. Försök att lära barnen hur man gör!
- Mat: Laga siffer-pasta till lunch! Samtidigt som ni äter kan ni hjälpas åt att lösa ett gäng mattetal av de siffror ni har på tallriken. Den som lyckas lösa flest vinner! Kom däremot ihåg att man inte får leka med maten! ;)
- Skärmtid: Om du har små barn kan de titta på Blippi på Youtube, och har du äldre barn kan de testa Matific som är en plattform där man på ett roligt sätt får lära sig olika matematiska metoder och övningar.


Andra aktiviteter att göra under veckan med matematik-tema:
- Spela detta roliga kiosk-spel hemma! När barnen ändå är hemma så kan de ju faktiskt passa på att hjälpa till! För varje hemmasyssla de utför får de betalt i monopolpengar. Dessa kan de sedan använda till att köpa något gott för i hemma-kiosken. Här hittar du mer inspiration.
- Mät olika grejer hemma! Låt barnen gissa vad som är det längsta/största/minsta/mest färgglada objektet hemma. När alla gissat kan ni jämföra och mäta de olika sakerna för att få reda på vem som hade rätt.
- Försök att gissa er fram till det rätta antalet saker hemma i olika kategorier – som t.ex. antalet kuddar, skor, böcker osv. Hjälp sedan varandra att räkna och komma fram till vem som kom närmast i sina gissningar och som i sin tur får poäng.

Freebie: Uppdrag - Matematik!

VECKA 4 – Tema: Mat
Nu har vi kommit fram till den sista veckan i sommaraktiviteterna och det är dags att fokusera på mat och näring!


- Aktivitet: Ladda ner veckans freebie här nedan. Denna vecka handlar det om att hitta 5 sorters livsmedel i olika kategorier.

- Pyssel: Gör smycken och/eller fotoramar av pasta!
- Mat: Laga en maträtt i regnbågens alla färger. Försök att fylla tallriken med så många olika färger som möjligt!
- Skärmtid: Titta på en matlagnings- eller bakvideo på YouTube tillsammans med barnen. Ett par förslag är "Eat Happy Project" och "My World Kitchen."

Annat att göra under veckan med mat-tema:
- Baka något gott och näringsrikt till hela familjen! Här kommer ett recept på en supergod och nyttig granola bar som du och barnen kan baka tillsammans.
- Så lite frön som du vet växer snabbt. Krasse är ett bra förslag, eller så kanske du är riktigt modig och vågar testa på mungbönor! I slutet av veckan kan du förgylla din sallad eller smörgås med dessa godingar som är proppfyllda med bra näring du kan boosta din kropp med!
- Håll koll på och tracka hur många glas vatten du dricker på en dag OCH hur många gånger du behöver gå på toaletten.
Ät ett gäng sparrisar och rödbetor, och se om du märker någon skillnad nästa gång du går på toaletten. ;)

Freebie: Uppdrag - Mat!

Vi hoppas att dessa sommaraktiviteter blir till stor nytta för dig och att ni trots omständigheterna får ett gäng minnesvärda veckor fyllda av roliga uppdrag!

Kom ihåg att vi hejar på dig!

Massa kärlek från alla mammor här på Personlig Almanacka™

Vår blogg: Tips & Tricks

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

10 idéer till ett bullet journal-uppslag

Nyfiken på bullet journaling? Vill du ha inspiration och tips på vad du kan göra? Här får du hela 10 idéer till ett bullet journal-uppslag!

Omdömen på Trustpilot