Tips & tricks
Skapa balans mellan studier och fritid genom att använda en almanacka. Låt dig inspireras av våra 5 smarta planeringstips!

5 sätt att skapa balans mellan studier och fritid

Skapa balans mellan studier och fritid genom att använda en almanacka. Låt dig inspireras av våra 5 smarta planeringstips!

#Planering #Organisera #Guider och Tips



Något som det pratas allt för lite om är hur man kan göra för att skapa balans mellan sina studier och sin fritid. Det vill vi på Personlig Almanacka ändra på! För att ha en bra balans mellan plugget och fritiden under tiden som du studerar är superviktigt. Dessutom – om du skapar bra rutiner under studieåren är det enklare att skapa en bra balans och struktur när du sen kommer ut i arbetslivet.

När man studerar är det lätt att känna att man aldrig är helt ledig. Det finns alltid nåt prov att plugga mer till eller nån hemtenta att finslipa på. Men om du planerar är det enklare att skapa en hållbar balans. Och själva planeringen gör du ju såklart enklast i - just det - en personlig kalender!

Planera fram en balans mellan studier och fritid i din almanacka


  • Schemalägg din studietid OCH tid för avslappning: Precis som du schemalägger pluggandet, lektioner, inlämningar och tentor så ska du också schemalägga tid för avslappning. Egentid är superviktigt och nödvändigt för att kunna koppla av. Planera in en ledig kväll efter en lång dag i skolan, eller schemalägg en specifik dag eller tid varje vecka för avkoppling och roliga aktiviteter. Vår Studentalmanacka är, som namnet avslöjar, perfekt för dig som student, och redan fullproppad med en layout, temasidor och mycket annat för en studietid i balans.


  • JAG VILL HA STUDENTALMANACKAN


  • Var aktiv och rör på dig: Träning är ett väldigt bra sätt att minska stress och förbättra den mentala hälsan. Planera in tid för träning i ditt schema, oavsett om det är att springa, ta en yogaklass eller gå en promenad. Viktigast är att du gör något som du tycker är roligt!

  • Sätt upp realistiska mål: Att vara ambitiös är en bra egenskap, men var noga med att inte sätta upp orealistiska mål för dig själv. Avkoppling och egentid är så viktigt för ditt välmående, så var noga med att inte prioritera bort det. Sätt istället upp realistiska mål som du kan uppnå, samtidigt som du får tid för avslappning och fritid. Här snackar vi balans!

    Ett bonustips är att lära dig hur du sätter SMART-mål. Vi har skapat både en rosa arbetsmall och en grå arbetsmall att ladda ner gratis, samt en en guide om hur du använder dessa.

  • Ta pauser: Man hinner väl lära sig mer om man pluggar flera timmar i sträck? Njaej. Du behöver låta hjärnan vila och ladda om emellanåt för att den ska kunna fokusera. Planera därför in pauser i pluggandet, exempelvis var 25-30:e minut. Kanske har du hört talas om Pomodoro-metoden? Du lär dig mer om denna klassiska metod här!




När du bygger ihop och designar din personliga systemkalender hos oss kan du välja en veckolayout som passar för livet som student, lägga in moduler och härliga temasidor för mål och avkoppling.


BYGG SYSTEMKALENDER


Du kan också komplettera med en ringpärm i din favoritfärg. Ringpärmen har 8 fickor, så du har gott om plats för pennor, lösa papper och allt annat man samlar på sig som student!


JAG BEHÖVER EN RINGPÄRM



Påminn dig själv i din kalender


Men app app app vänta nu. Stod det inte 5 sätt i rubriken, och ni har ju bara skrivit 4 - kanske du tänker? Precis, men nummer fem i listan är speciellt viktig för ditt välmående, och vi vill därför lyfta fram den lite extra:

  • Säg nej! Det är viktigt att lära sig att säga nej till inbjudningar och åtaganden. Man kan inte göra allt, och blir det för mycket kommer det bara att leda till onödig stress och att du prioriterar bort tid för avkoppling. FOMO (Fear of missing out) är vanligt, och nåt som många av oss måste lära oss att hantera. Säg ja till det som är viktigast för dig och säg nej till resten.

Så träna på att säga nej till annat när du faktiskt planerat in tid för avkoppling i din almanacka. Kanske behöver du ibland också bli lite extra påmind om att säga nej? Skapa personliga klistermärken där du själv väljer vilken text du vill ha och behöver. Kanske vila, koppla av, egentid eller promenad? Du bestämmer!


DESIGNA KLISTERMÄRKEN

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Sommar bucket list – gratis freebie

Vad vill du göra i sommar? Skriv en bucket list och bocka av i takt med att du uppfyller dina drömmar! Ladda ner en riktigt somrig bucket list helt gratis här.

Omdömen på Trustpilot