Tips & tricks
Känner du dig stressad? Du är inte ensam! I den här artikeln kikar vi på vad stress är, symtomen och hur du kan minska stressen via enkla knep och din kalender!

Stressad? Minska din stress med enkla knep och en kalender

Känner du dig stressad? Du är inte ensam! I den här artikeln kikar vi på vad stress är, symtomen och hur du kan minska stressen via enkla knep och din kalender!

#Mindfulness #InspirationDu känner säkert igen den där vågen som drar genom kroppen. Pulsen ökar och tankarna snurrar. Vi pratar såklart om stress. Men vad är det egentligen, vilka är symtomen och hur kan du göra för att bli mindre stressad i din vardag? Låt oss ge dig alla svar!

Vad är stress?


Stress är en naturlig reaktion som hjälper kroppen att hantera upplevda hot eller utmaningar. När vi stöter på en stressfaktor frisätter kroppen hormoner som kortisol och adrenalin, som förbereder oss för att reagera. Det är som att din hjärna säger: "Oj, nu är det mycket på gång här. Jag måste göra mig redo!”

Hormonerna som frigörs när vi blir stressade ger en explosion av energi och fokus - därför kan stress faktiskt vara bra i mindre doser. Det är som ett inbyggt larmsystem som gör dig extra alert och redo för utmaningar.

Men för mycket stress under en längre period kan tömma dig på energi, som ett batteri som börjar ta slut. Därför är det viktigt att minska på stressen och försöka ladda om. För om du är stressad hela tiden kan det störa din kropp och själ, och kroppen kommer försöka säga åt dig att ta det lugnt genom olika symptom.

Symtom på stress


Det finns många olika symtom på stress. Några av de vanligaste är:

 • Trötthet

 • Svårt att minnas saker

 • Problem med magen

 • Svårt att koppla av

 • Hjärtklappning

 • Svårt att koncentrera sig

 • Ont i huvudet

Nää, det känns ju inget vidare, eller hur? Låt oss istället fokusera på hur du kan minska stressen!

En uppslagen kalender med en brain dump kring vad som gör en person stressad

Så kan du minska stress


Det är väldigt lätt att bli stressad när tankar och måsten gör att huvudet snurrar som en karusell. Men ett bra sätt att varva ner och ta kontroll över stressen är att organisera dina tankar genom att brain dumpa ner allt som gör dig stressad! Plocka fram din kalender och slå upp ett ark med mycket plats.

 1. Fundera på och skriv ner ALLT som stressar dig. Till exempel saker du måste göra, vill göra, borde göra, tankar eller situationer

 2. När du är färdig går du igenom allt som gör dig stressad

 3. Gör sen en helt ny brain dump där du skriver ner vad du konkret kan göra åt dessa saker

Voila - du har nu gjort en plan för vad du kan göra för att undvika att bli stressad, och vad du kan göra om du ändå känner att stressen komma krypandes.

En inzoomad, uppslagen kalender med en brain dump kring vad som gör en person stressad

Reflektera över varför du blir stressad


Det kan också vara bra att reflektera över vad som skapar känslan av stress hos dig. Några frågor du kan fundera över är:

 • I vilken situation blir jag stressad?

 • Varför blir jag stressad i de situationerna?

 • Hur reagerar jag när jag blir stressad?

 • Vad är stress för mig?

 • Vad kan jag göra för att lugna ner mig efter att jag blivit stressad?

 • Kan jag göra något för att inte bli stressad i samma situation nästa gång?

Varje gång du reflekterar över stress, hur det påverkar dig och vad du kan göra åt det fyller du på din egen kunskapsbank. Anteckna dina svar (psst, använd de linjerade sidorna i din kalender!) för att kunna gå tillbaka och kika på dem när du behöver.

En uppslagen kalender med reflektioner kring vad som gör en stressad

Ta det lugnt – använd en kalender och bli mindre stressad


Du känner säkert igen att mycket av det som stressar dig i vardagen handlar om tid. Ofta att hitta mer av den eller att krama ut det mesta av dygnets allt för få timmar.

Genom att planera alla dina måsten i förväg och strukturera din tid i en kalender kommer du att uppleva att stressen minskar. Detta eftersom du får koll på veckans dagar och vad du måste, borde och vill hinna med.

Om du inte redan har en kalender är det dags att skaffa en, så att du kan sortera dina tankar och minska på stressen på direkten!

FIXA KALENDER


Det finns också flera tillbehör som hjälper dig att planera. Pennor, refill-sidor, Fab Tab’s, Sticky Notes – ja, en hel godispåse skulle man kunna säga. Slå ett öga på alla bästsäljare och klicka hem de som passar dig.


SE BÄSTSÄLJARE


Vi hoppas att du fått bra verktyg för att varva ner och känna dig mindre stressad!

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Sommar bucket list – gratis freebie

Vad vill du göra i sommar? Skriv en bucket list och bocka av i takt med att du uppfyller dina drömmar! Ladda ner en riktigt somrig bucket list helt gratis här.

Omdömen på Trustpilot