Tips & tricks
Att sätta upp mål som är i linje med ens hjärta kräver lite extra eftertanke och är inte alltid det enklaste att göra. Här hjälper vi dig att komma fram till mål som faktiskt betyder något, och ger dig några enkla tips som kan motivera och inspirera dig till att fortsätta sträva mot att nå dina mål. Häng med på vår lilla målsättningsresa!

Meningsfulla mål för 2023 - 5 praktiska steg

Att sätta upp mål som är i linje med ens hjärta kräver lite extra eftertanke och är inte alltid det enklaste att göra. Här hjälper vi dig att komma fram till mål som faktiskt betyder något, och ger dig några enkla tips som kan motivera och inspirera dig till att fortsätta sträva mot att nå dina mål. Häng med på vår lilla målsättningsresa!

#Planering #InspirationMålsättning är ett fantastiskt verktyg för att utvecklas och motiveras till att ändra eller skapa en ny vana. Som författaren och talaren, Jim Rohn, en gång sa: ”Ett liv levt på bästa sätt är ett liv som man designar och skapar medvetet, inte ett liv som bara händer.”

Att planera och skapa förutsättningar för det liv man vill leva inkluderar att sätta upp mål och strategier som bygger den vardag man vill ha. I dagens samhälle är målsättning något av en norm, och personlig utveckling en förväntan vi har på oss som individer. Det är ett slags mått på hur pass “lyckad” man är som person.

Men vägen till målet kan ofta kännas lång och ouppnåelig, så vad är egentligen det bästa sättet att nå sina mål på? Det är förstås en bra fråga, men en lika viktig fråga att ställa sig är varför du vill uppnå de mål du satt upp. Är de realistiska och gynnar de ditt välmående?


1. Är ditt mål i linje med ditt hjärta?

Om du någon gång sett filmen Trollkarlen från Oz så är du förmodligen bekant med temat som genomsyrar hela berättelsen. När Dorothy lämnade Smaragdstaden för att konfrontera den onda häxan i väst var hon tvungen att fundera länge på varför hon ville göra detta. Anledningen var att om hon fick häxans kvast skulle det ge henne en biljett tillbaka till Kansas, hem till sina nära och kära.

Dorothy är en ung flicka som upplever att ingen förstår henne hemma, hon som har drömmar och mål som sträcker sig långt bortom regnbågen. Där kommer hon att bli förstådd, tror hon. Hennes passion för att hitta en bättre plats leder Dorothy att sätta mål som innebär att hon behöver konfrontera sin rädsla, men de leder henne slutligen tillbaka till hennes hjärta - hem till sin kärleksfulla familj, där hon innerst inne alltid känt sig som mest älskad.

När du är passionerad över något är det ditt hjärta som talar och som försöker hitta vägar att synka ihop passionen med vad din rationella hjärna säger dig. Din passion kommer inte ha någon djupare mening i ditt liv om den inte kommer från hjärtat.

Hjärtats motiv kan se väldigt olika ut beroende på vem du är. Du kanske vill känna dig stark och inte behöva kämpa och pusta när du går upp för trapporna. Eller så kanske ditt motiv är att bli en bra förebild för dina barn i din relation till mat.

Oavsett vilket motiv det är som driver dig är det viktigt att det bottnar i ditt hjärta. Och om du känner att motivet inte ger dig drivet du behöver är det troligt att du inte kommer orka att gå hela vägen in i mål.
2. Tro på dig själv

För att hålla glöden uppe behöver du ha tålamod och en positiv inställning. Ditt mindset och din attityd är avgörande!

Fågelskrämman, Tennmannen och Lejonet var goda vänner till Dorothy och de hjälpte henne att tro på sig själv och att hon skulle lyckas ta sig hem. De blev hennes hjärta, hennes hjärna och hennes mod.

Ibland kan målen du satt upp kännas så avlägsna att tankarna börjar snurra och sätter käppar i hjulet för dig. Har du någon gång tänkt ”jag är för gammal” eller ”jag är inte tillräckligt duktig”? Om du istället försöker vända dessa destruktiva tankar till något positivt, och tänka ”jag har erfarenhet” eller ”jag är tillräcklig”, så har du plötsligt förvandlat det negativa till en motivation!

Fundera på hur du vill känna när du tänker på ditt uppsatta mål. Kom ihåg att det viktigaste är att målet motiverar och inspirerar dig till att fortsätta kämpa!

DESIGNA DIN PERSONLIGA ALMANACKA HÄR!

3. Bryt ner målet i hanterbara och realistiska steg

Tycker du som jag, att när man satt upp ett mål och börjar sträva mot att nå det så kommer dagar då allt bara känns överväldigande? Eller så har du kanske fler än ett mål som du helst skulle ha uppnått redan igår eller förra veckan?!

Det viktiga då är att göra ditt bästa för att undvika den stress och frustration som så ofta vill tränga sig på - redan innan du ens hunnit komma igång. En hjälp kan vara att bryta ner målet i mindre och realistiska steg eller delmål.


Våra slutsidor Monthly Goals är ett fantastiskt verktyg för detta!

Börja med att skriva ner ett eller flera mål du har inför kommande månad. Om du bestämmer dig för att sträva mot att uppnå fler än ett av dessa är det viktigt att du även prioriterar vilket mål du ska börja med.

Därefter kan du sätta upp små milstolpar, och skriva en lista på vilka dina första steg är. Och när vi säger små så menar vi verkligen små steg - som att svara på ett mail eller skicka ett sms. Skriv ner så många du kommer på och tror att du behöver!

Kom ihåg att Dorothys första steg i Munchkinland var ”följ den gula tegelvägen!”

Att bryta ner målet i små steg gör att du kommer känna dig mer motiverad, vilket i slutändan också gör dig gladare. Din produktivitet kommer troligen att öka också, eftersom tröskeln till att ta tag i saker inte upplevs så hög.
4. Sätt upp en realistisk tidsram

Att lyckas med de mål du satt upp går hand i hand med bra planering. Var realistisk när det gäller hur mycket tid det kommer ta att slutföra; en vecka är nog inte riktigt tillräckligt.

Genom att använda vår slutsida 30-dagarsutmaning ger du dig själv gott om tid och utrymme för att hålla koll på din dagliga utveckling.


Börja med att skriva ner den vana du vill ändra på eller utveckla. Därefter kan du skriva ner varför detta är viktigt för dig – med andra ord, hur det bottnar i ditt hjärta.


Men innan du kastar dig in i din nya utmaning kan du ta en stund till att reflektera över vilka svagheter du kan tänkas ha inom detta område. Skulle det kanske underlätta att ha en vän som peppar och hejar på dig mitt i utmaningen? Någon som hjälper dig att nå dina mål och slutföra det du påbörjat?


Se till att hålla fokus på målet och försök vara positiv och fira de små segrarna! Använd våra underbara klistermärken eller färglägg cirklarna längs vägen för att följa din utveckling och peppa dig själv.

Du kanske inte kommer se resultat direkt, men kom ihåg att varje litet steg räknas och tar dig närmare slutmålet. Om du helst av allt bara vill ge upp är det bra att påminna sig själv om syftet och varför du ville nå detta mål från början. Det kommer motivera dig till att fortsätta kämpa.

Du hittar våra nya slutsidor, Goals & Mind, i steg 6 under designprocessen. Men du kan också fylla en hel Mixbok™ med dessa, under steg 2!

DESIGNA DIN MIXBOK™ HÄR!

5. Vad får jag ut av detta?

Innan du börjar din resa mot målet kan det vara bra att tänka på vad detta kommer att ge dig – inte i första hand din partner, dina barn eller din kollega. Vad får du ut av detta? Kanske är det en bättre självbild, en närmare relation till dina barn eller ökad kreativitet i vardagen. Lyssna in vad ditt hjärta säger! Då kommer du även förstå vad du kan gå miste om, om du inte skulle orka kämpa ända in i mål.

Föreställ dig ett samhälle där man uppmuntras att sätta mål som är grundade i hjärtat. Istället för att alltid definiera framgång som rikedom i pengar skulle man istället börja värdera att följa sin passion och vad som verkligen är viktigt i livet. Som författaren Maya Angelou så vist har sagt: ”Framgång är att tycka om dig själv, tycka om vad du gör och tycka om hur du gör det.”

Har du länge velat slopa den där dåliga vanan, eller dra igång det där kreativa projektet du planerat för i många år? Varför känns det viktigt för dig att nå det målet? Och när du väl uppnått det - vad kommer du att känna då? När du vet vad du behöver för att få det att hända är du bara några få steg ifrån att springa över mållinjen!

Go for it!
/Kat på Personlig Almanacka™

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Läsårsöversikt för 24/25 - Freebie

Få full koll på läsåret 24/25 med en snygg kalender i form av en freebie! Skriv ut och sätt upp på väggen, så har du den nära till hands när du behöver.

Omdömen på Trustpilot