Tips & tricks
Som student har man ofta ont om pengar. Vår Isabelle har studerat i flera år, och delar här sina bästa tips på hur du får CSN att räcka hela månaden!

Så får du CSN att räcka hela månaden

Som student har man ofta ont om pengar. Vår Isabelle har studerat i flera år, och delar här sina bästa tips på hur du får CSN att räcka hela månaden!

#Planering #Inspiration #Guider och Tips #Student



Att vara student är (oftast) en fantastisk tid i livet. Tentor, enorma mängder kaffe, nya vänner och sena nätter på nation eller campus. Åh, jag drömmer mig tillbaka. Hej förresten! Isabelle heter jag och jag jobbar som Digital Kommunikatör här på Personlig Almanacka. Det är ett tag sen nu, men under tre år levde jag studentlivets glada men något – så att säga - ekonomiskt utmanande dagar.

För en stor del av livet som student innebär att hålla hårt i slantarna, och i många fall kan plånboken kännas ekande tom. Tre pluggår = 36 månader = ganska många månader att trilla ner i fallgropar, hitta life hacks och samla på sig erfarenhet kring hur man kan vända på slantarna för att få studiestödet att räcka lite längre.

Jag skulle därför vilja dela med mig av mina bästa tips på hur du kan få CSN att räcka hela månaden!

Skaffa koll på kronorna


Få koll på dina utgifter

Börja med att skaffa koll på kronorna! Ett bra sätt är att gå igenom din konsumtion. Det är väldigt vanligt att vi tror att vi har mer koll än vad vi faktiskt har. Du kommer se oanade mönster och kanske sätta kaffet i halsgropen.

Behöver du en budgetmall? Ladda ner en alldeles gratis här!

Ett enkelt sätt för att kartlägga sitt konsumtionsmönster är att använda temasidan Min Ekonomi 2. Genom att fylla i alla dina utgifter under lämplig rubrik skaffar du dig en detaljerad översikt på var du lägger dina pengar varje månad. I slutet av månaden har du stenkoll på vart dina pengar tar vägen och kan på så vis göra justeringar och göra upp en budget.

När jag var student och började gå igenom mina kostnader under några månader insåg jag att jag spenderade nästan 300 kr på Risifrutti varje månad! Jösses, vem hade kunnat tro det? Definitivt inte jag i alla fall. (Undertecknad har inte ätit Risifrutti sen dess).

Gör en budget

När du har koll på ditt konsumtionsmönster är det dags att fixa en budget. Här kan du ta hjälp av temasidan Min ekonomi 1 där du planerar en budget för varje månad genom att skriva ner dina inkomster och utgifter.

Det här är också ett perfekt tillfälle att kapa onödiga kostnader. Enkla sätt att spara pengar är att själv ta med dig kaffe i en termos istället för att köpa kaffe i kafeterian eller att gå och cykla istället för att ta bussen. Grabba tag i ett anteckningsblock, fundera över vad du kan göra och skriv ner vad som är rimligt. Många bäckar små! I slutet av månaden kan du stämma av hur det gick och göra justeringar i din budget om det behövs.

Alla våra budgetsidor finns att välja när du skapar din almanacka, systemkalender eller Mixbok. Börja designa din nya kompis direkt!


DESIGNA ALMANACKA


Till din systemkalender kan du också köpa alla Ekonomi-temasidor som Refill-sidor.



7 enkla sätt att få studiebidraget att räcka längre


  1. Ta del av studentrabatter – De flesta caféer, restauranger, e-handlare och nöjesevenemang har studentrabatter. Ta del av dem! Ha ditt studentkort i plånboken så att du alltid är redo att visa upp det när du går ut. Bra rabattsajter att hålla koll på online är exempelvis Mecenat och Studentkortet.

  2. Gör matlådor – Leta efter bra och billiga recept och gör storkok. Du äter bokstavligt talat upp dina pengar om du äter lunch ute varje dag, så här finns massor av pengar att spara. Använd vår smarta temasida Meal Planner för att planera veckans måltider!

  3. Planera, planera, planera – En viktig del för att få CSN att räcka längre är planering. Att lägga tid på att planera gör att du frigör massor av tid och att du sparar pengar. Du slipper onödiga sista minuten-inköp när något viktigt tagit slut, och kan unna dig något roligt för slantarna som är kvar i slutet av månaden. Avsätt tid i din almanacka för att planera kommande vecka!

  4. Ett bra knep är att göra personliga klistermärken med små unika påminnelser till dig själv, som just ”planera”, ”göra matlådor”, eller ”fixa budget”.


    KÖP PERSONLIGA KLISTERMÄRKEN


  5. Handla begagnat – Det är bra för både miljön och plånboken att shoppa second hand! Det finns massor av fysiska butiker och olika grupper på sociala medier där du kan fynda begagnat.

  6. BEhöver eller VILLhöver? – Ta en sekund och ställ alltid frågan: ”Är det här något jag BEhöver eller VILLhöver?” varje gång du ska handla något. Om du tar dig tid att verkligen tänka efter kommer du med all säkerhet inse att du inte behöver vissa produkter.

  7. Se över fasta utgifter – Fasta utgifter som vi bara låter löpa kan vara riktiga pengatjuvar. Skriv ner alla dina fasta avgifter som mobilabonnemang, streamingtjänster, och prenumerationer. Kan du ändra eller avsluta något av dem?

  8. Köp begagnad kurslitteratur – Något man snabbt lär sig som student är att kurslitteratur är dyrt. Men det braiga är att det finns en stor begagnatmarknad där du kan köpa böcker i fint skick. Spana in grupper på sociala medier och olika bokhandlare. Kanske har ditt universitet eller skola till och med en egen bokhandel eller grupp?

Att låna kurslitteraturen på skolbiblioteket är också bra, men kom ihåg att du ofta behöver vara ute i riktigt god tid för att hinna norpa exemplaret du behöver.



Sist men absolut inte minst så behöver du självklart en almanacka för att kunna planera och styra upp studentlivet. Något som jag verkligen hade behövt när jag pluggade är Studentalmanackan. Det är en färdigfixad kalender full av temasidor som passar för studentlivet och med en veckolayout som har massor av plats för anteckningar och planering.


TILL STUDENTALMANACKAN


Jag vill också önska dig som är på väg in i, eller mitt inne i studentlivet ett stort LYCKA TILL! Det liv du lever nu kommer inte tillbaka, så passa på att njuta.

//Isabelle

Vill du ha mer inspiration och knep för att få koll på ekonomin? Spana in artikeln Ekonomitips - få stenkoll på din budget!

Vår blogg: Tips & Tricks

Julstämning med önskelistor & klistermärken

Maxa julstämningen med hjälp av våra julklistermärken och gratis nedladdningsbara önskelistor, som dessutom matchar!

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Sätt mål för 2025

Ladda ner målsättningsmallen Månadens mål och få hjälp att uppnå dina mål - varje månad under hela 2025!

Omdömen på Trustpilot