Tips & tricks
Visste du att nåt så enkelt som att skriva dagbok en stund varje dag kan förbättra din psykiska hälsa? Här kommer 5 positiva resultat av skrivterapi.

Skriv dagbok & förbättra din psykiska hälsa

Visste du att nåt så enkelt som att skriva dagbok en stund varje dag kan förbättra din psykiska hälsa? Här kommer 5 positiva resultat av skrivterapi.

#Mindfulness #FreebiesDet är något så rogivande med att sätta en penna mot ett papper. Känslan när blyertsspetsen skrapar mot arket, ljuden, dofterna - för att inte tala om hur lång tid det tar jämfört med att skriva på ett tangentbord! I en värld där vi allt mer delegerar vardagliga uppgifter till maskiner, så blir det analoga skrivandet nästan som en form av uppror.

Om du älskar den här gammalmodiga konsten, varför inte kombinera den med att skriva dagbok varje dag? För det finns många fina fördelar med att skriva dagbok. Nedan har vi listat 5 anledningar till varför dagboksskrivande är bra för din mentala hälsa.


 1. Att skriva dagbok minskar stress och ångest
  Att sätta ord på uppdämda känslor kan fungera som en form av enkel terapi, och vara en hjälp i att hantera stress och ångest. Skrivandet blir ett verktyg för att identifiera och bearbeta känslorna, och leder till lättnad och sinnesro.


 2. Att skriva dagbok ökar självreflektionen
  Att skriva ner dina tankar och känslor kan hjälpa dig att förstå dig själv, dina känslor och reaktioner bättre. Genom att reflektera över dina upplevelser kan du lättare få upp ögonen för dina styrkor och svagheter, lära dig av dina misstag, och kanske också upptäcka beteendemönster du inte var medveten om.

 3. Läs också: Journaling på 3 sätt - Återkoppla med ditt inre


 4. Att skriva dagbok boostar kreativiteten
  En stunds dagligt skrivande kan hjälpa dig att utveckla din kreativitet och ge dig en plats där du är fri att utforska ditt inre landskap och hitta din egen röst. Ge dig själv tillåtelse att skriva utan att döma resultatet. Då kommer du att få en fristad där allting är möjligt, och där du verkligen kan vara fri att uttrycka dina innersta tankar: ärliga, tokiga, överambitiösa - ordet är ditt; vad kommer komma fram?


 5. Att skriva dagbok höjer humöret
  Att först skriva om sina upplevelser och sen se tillbaka på dem, både härliga och tuffare erfarenheter, kan ge en ökad glädje och tacksamhet. Tänk vad mycket du har varit med om, klarat och tagit dig igenom! Om du är sugen på att börja en tacksamhetsvana kan du ladda ner vår freebie Daglig tacksamhet. Här får du en liten ruta per dag att skriva nåt du är tacksam för just den dagen.


 6. Ladda ner Dagens tacksamhet


 7. Att skriva dagbok främjar problemlösning
  Nåt som kanske inte är så uppenbart är att dagboksskrivande hjälper med problemlösning. Börja med att skriva ner problemet, tänk igenom olika lösningar där du också försöker ta med olika perspektiv och, slutligen, försök visualisera olika slutscenarion. Gör det här som en övning som hjälper dig att ta informerade beslut och hitta kreativa lösningar.

Det finns många olika sätt att föra dagbok och även om just att skriva dagbok är det allra vanligaste så finns det flera andra kreativa metoder du kan testa här.

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Sommar bucket list – gratis freebie

Vad vill du göra i sommar? Skriv en bucket list och bocka av i takt med att du uppfyller dina drömmar! Ladda ner en riktigt somrig bucket list helt gratis här.

Omdömen på Trustpilot