Tips & tricks
Sugen på att hitta sunda vanor som håller och gynnar både dig och vår planet? Läs om Sophia & Mike som flyttade från andra sidan jorden för att hitta en vardag där de kunde <i>leva på riktigt.</i>

Från New York till Stockholms skärgård: Drömmen om en hållbar livsstil

Sugen på att hitta sunda vanor som håller och gynnar både dig och vår planet? Läs om Sophia & Mike som flyttade från andra sidan jorden för att hitta en vardag där de kunde leva på riktigt.

#Mindfulness #Inspiration- Finns det egentligen nåt skäl till att vi inte flyttar hit? sa Mike en sommardag på semester i Sverige. Det blev ögonöppnaren som gjorde att Sophia och Mike insåg att allt som de innerst inne längtat efter också fanns precis framför ögonen på dem.


Sophia är född och uppvuxen i Stockholm och träffade Mike för första gången år 2013 när de bodde i samma trappuppgång i East Village på Manhattan. Efter att ha lämnat lappar på varandras ytterdörrar ett par gånger uppstod ett intresse som ledde till en dejt, och ja, sen dess har de hållit ihop. Idag, åtta år senare, har de hunnit flytta över halva jorden, ändrat om sin livsstil helt och hållet, gift sig och fått sonen Theo.

Under tiden i New York studerade Sophia nästan 200%, och Mike var borta på jobb i princip hela dagarna. Denna tid präglades av mycket härliga minnen och fina stunder, men också av stress och minimalt med sömn. Trots detta tänkte de att ”det är så här livet ska vara”. Men, när de sommaren 2016 äntligen kunnat ta lite semester för att åka till Sverige och gifta sig, insåg de att ett lugnare tempo gjorde gott för både kropp och själ. Då gick det också upp för dem hur mycket mer de ville göra med sina liv än att bara jobba.

- Där och då stod vi inför ett vägskäl; vi hade en liten lägenhet på Manhattan, men såg oss själva flytta därifrån ganska snart. Däremot visste vi inte riktigt vart vi ville landa och slå rot, säger Sophia.


Det var då Mike yttrade den genialiska idén om att flytta till Stockholms skärgård, för att ta över Sophias familjs sommarställe; ett litet rött hus i en skogsglänta, bara ett stenkast från havet. Och efter att ha ansökt om uppehållstillstånd för Mike, tog de sitt pick och pack och lämnade storstaden för att istället packa upp sina resväskor i det lilla röda huset vid vattnet.

Här kan du läsa mer om hur Sophia & Mike tänker kring ekonomi, måltidsplanering & en klimatsmart livsstil.

- Den största drivkraften till att vända upp och ner på hela vår tillvaro och gå från en sorts vardag till en annan, var en önskan om att hinna leva, på riktigt. Att ha tid till sånt som verkligen betyder nåt, att vakna glad och tillfreds och peppad på en ny dag, och att njuta av vardagen som ÄR, utan att hela tiden räkna ner till semester eller pensionen.

När paret bestämt sig för att flytta satte de upp ett sparmål för att kunna ta ett sabbatsår i samband med flytten. Livsstilen ändrades om och fascinationen över hur mycket utgifter de kunde dra in på var enorm!

- Eftersom vi redan i New York vant oss vid att tänka sparsamt var det ganska enkelt att leva gott på mindre pengar när vi väl landade här i Sverige. Idag har lärt oss att skilja på vad vi bara ”vill ha” och faktiska behov. Att njuta av närodlad och växtbaserad kost, och att flytta bort från innerstan har varit bra för vår ekonomi. Idag lever vi på ca 12.000kr och i New York behövde vi närmare 50.000kr för att gå runt.


Sophia jobbar främst som översättare, och Mike som är utbildad civilingenjör titulerar sig numera som fotograf. Tillsammans driver de en egen verksamhet inom varsina yrken, samt coachar i löpning och skapar content både till sina egna kanaler och till andra; så som guider, blogginlägg och gröna recept. En blandning av högt och lågt – men där allt som de är bra på och brinner för får plats. Dessutom kan de på detta sätt turas om att jobba hemifrån så att en av dem alltid kan umgås med sonen Theo.

- Vi upptäckte att vi kan leva ett väldigt rikt liv utan att behöva jobba 100% och gick därför ner i arbetstid. Detta är möjligt för att vi jobbar hemifrån, odlar eget, och inte har så ”dyr” smak. Vi konsumerar i princip ingenting förutom mat, vilket gör att vi kan hålla både kostnader och klimatavtryck på en låg nivå. Vi tar hand om de saker vi har så att vi inte behöver köpa nytt hela tiden.

Läs också: Familjen som följde sina drömmar


- Vi älskade verkligen New York på så många sätt och har massor av fina minnen därifrån. Men idag är inte vårt främsta fokus att göra karriär eller leva nåt slags statusliv, utan att njuta av varje dag, inte stressa och lägga vår tid på det som känns viktigt och meningsfullt.

Helst fyller de vardagen med sånt som både kropp och sinne mår bra av; som t.ex. löpning och skidåkning, att odla, baka surdegsbröd, vandra i skogen, plocka bär och svamp...

- Livskvalitet står inte i direkt relation till höga kostnader, utan om att göra ett klokare val som gynnar både vår egen hälsa och planetens välmående. Vårt mål är att leva på ett sätt som vi älskar och mår bra av, och i det också göra ett så litet klimatavtryck som möjligt.


Om du går med känslan av att vilja styra om ditt liv lite grann, prioritera om och skapa nya vanor så vill Sophia & Mike skicka med några tips:

• Inför varje ny vecka kan du se till att skapa tid till att i lugn och ro sitta ner och se över den kommande veckan. Vad måste du göra, vilka tider behöver du passa och vilka aktiviteter är inplanerade? Skriv ner allt, och gärna i list-form så att du kan bocka av i takt med att saker blir gjorda. Planering och struktur är en grundförutsättning för ett stressfritt liv!
• Planera alla måltider! Frukost, mellis, lunch, middag… Storhandla och spara tid genom att inte behöva springa till affären varje dag.
• Skapa en månadsbudget och avsätt en viss summa varje månad bara till mat.
• Se över dina utgifter – vilka är nödvändiga och vilka är onödiga? Kan du dra ner på nån kostnad?
• Sätt upp ett mål att prioritera ett visst antal timmars sömn och att få motion varje dag. Det är ett väldigt enkelt sätt att få in mer energi i livet och kommer gynna dig mer än du tror! Det är inte töntigt att lägga sig tidigt, det är SMART!

LÄS OCKSÅ: Meningsfulla mål

Men hur gör man egentligen om man vill ändra sin livsstil och skapa nya vanor som faktiskt håller? Sophia menar att det viktigaste är att först identifiera vilka problem som finns så att korrigeringar och förändringar sker på rätt ställen.

- Vår främsta lärdom efter denna resa av förändring är att inget är omöjligt. Att våga drömma är det första steget mot förändring. Att fråga sig själv vad man innerst inne vill och drömmer om, och vad man kan göra för att uppnå det. Men stressa inte fram nåt stort beslut, inget är skrivet i sten! Våga prova dig fram för att hitta den livsstil som får dig att må bra och ditt hjärta att sjunga.

Ställ dig själv den viktigaste frågan och våga ta emot svaret – hur det än lyder. Hur skulle du vilja forma ditt liv om det inte fans några begränsningar och om du fick drömma fritt?

Pssst! Kika in på Sophia & Mikes Instagram här & deras ljuvliga blogg här. Och glöm inte att hälsa från oss!


Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Sommar bucket list – gratis freebie

Vad vill du göra i sommar? Skriv en bucket list och bocka av i takt med att du uppfyller dina drömmar! Ladda ner en riktigt somrig bucket list helt gratis här.

Omdömen på Trustpilot