Tips & tricks
Bli inspirerad av Sophia & Mikes (@liveslowrunfar) erfarenheter och tips kring måltidsplanering, budgetering och ett klimatsmart tankesätt.

Klimatsmart budget & måltidsplanering i en Mixbok™

Bli inspirerad av Sophia & Mikes (@liveslowrunfar) erfarenheter och tips kring måltidsplanering, budgetering och ett klimatsmart tankesätt.

#Freebies #Inspiration #Guider och TipsMed önskan om en lugnare vardag och att hinna leva på riktigt tog det svensk-amerikanska paret, Sophia & Mike (@liveslowrunfar), sitt pick och pack och lämnade New York för att istället packa upp sina väskor i en liten röd stuga i Stockholms skärgård.

- Från början tänkte vi att det var tillfälligt, men vi trivdes så bra här att stugan blev vårt permanenta hem, säger Sophia.


I samband med flytten från staden som aldrig sover ville de ta ett sabbatsår och fick därför ett väldigt tydligt sparmål att sträva efter under sin sista tid i New York. För att minska sina utgifter la de därför om hela sin livsstil och insåg snabbt att det var enklare än de trott att leva på mindre pengar.

Här kan du läsa mer om hur Sophia & Mike ändrade hela sitt liv för att hitta en mer hållbar livsstil.

LADDA NER BUDGETMALL HÄR

LADDA NER MEAL PLANNER HÄR


- Eftersom vi vant oss vid ett mer sparsamt tänk redan innan vi flyttade till Sverige, var det enkelt att leva gott på mindre när vi väl landat här. Att vi nu bor på en plats där konsumtionsmöjligheterna är färre gör det också enklare att leva billigt. Dessutom värderar vi mycket som redan är gratis och som finns i närheten av oss!

För att lyckas skapa den vardag som de trivs med och älskar, har Sophia och Mike sett över sina prioriteringar och utgifter. De har gjort många aktiva val kring hur de vill leva sitt liv, vilket bl.a. inneburit att laga mat från grunden och odla egna grönsaker - vilket i sin tur också lett till minskat matsvinn. Att hålla nere kostnaderna och leva på ett klimatsmart sätt går väldigt mycket hand i hand, menar de.


- Vi odlar allt från spenat och olika sorters kål, till paprika, gurka och pumpa. Tack vare de olika årstiderna har vi vant oss vid att äta efter säsonger och lever utan somliga grönsaker vissa delar av året. Att ha en relation till maten vi äter är viktigt för oss! Och det behövs faktiskt inte speciellt mycket yta för att få en stor skörd – det första året skördade vi ca 150kg blandade grönsaker på bara 11kvm!

En av de största omställningar de gjort däremot, är att inte längre jobba heltid. Istället för att jaga befordringar och höga löner valde de att gå ner i arbetstid.

- Vi upptäckte att vi kan leva ett väldigt rikt liv utan att behöva jobba heltid. Idag behöver vi endast 12.000kr för att gå runt, och därför måste vi inte heller arbeta lika mycket, utan kan ägna oss åt mycket annat. Detta är såklart möjligt för att vi jobbar hemifrån, odlar eget och inte har så ”dyr” smak. Vi konsumerar i princip ingenting förutom mat vilket gör att vi kan hålla både kostnader och klimatavtryck på en låg nivå. Vi tar hand om de saker vi har så att vi inte behöver köpa nytt så ofta.

Sophia jobbar främst som översättare, och Mike som är utbildad civilingenjör titulerar sig numera som fotograf. Tillsammans driver de en egen verksamhet inom varsina yrken, samt coachar i löpning och skapar content både till sina egna kanaler och till andra; så som guider, blogginlägg och gröna recept. En blandning av högt och lågt – men där allt som de är bra på och brinner för får plats. Dessutom kan de på detta sätt turas om att jobba hemifrån så att en av dem alltid kan umgås med sonen Theo.


- Att planera och skapa struktur i vardagen, göra veckomatsedel och ha koll på ekonomin är viktiga beståndsdelar i hur vi vill leva. Vi önskar kunna inspirera fler till detta eftersom så mycket onödigt sker i kölvattnet av stress som i många fall också skadar vår planet.

I sin Mixbok™ har Sophia och Mike bl.a. valt slutsidorna Min ekonomi och Meal Planner. Fysiska listor, kalendrar och struktur är nåt som de båda älskar och Mixboken gör att allt finns på samma plats.

DESIGNA EN MIXBOK™ HÄR!- Livet blir inte det minsta tråkigt av att leva sparsamt och klimatsmart, säger Sophia. Snarare tvärtom! Vi njuter av livet på ett helt annat sätt nu än när vi bodde i New York och för oss har det blivit viktigt att separera tanken om en guldkantad vardag från pengar helt och hållet.

- Varje månad avsätter vi en specifik summa för mat och har hela tiden koll på våra fasta kostnader. Mot slutet av månaden går vi igenom alla utgifter och ser över om det är nåt vi behöver korrigera framåt. Ett viktigt steg mot god privatekonomi är definitivt att skaffa sig koll på vad du spenderar dina pengar på och sen försöka förändra beteenden som leder till onödig konsumtion.

LADDA NER BUDGETMALL HÄR

LADDA NER MEAL PLANNER HÄRSophia & Mikes bästa tips för budgetering:
• Gå igenom alla utgifter under tre månader och kartlägg onödiga inköp/utgifter.
• Sätt upp ett sparmål. Det kan vara allt ifrån att köpa en lägenhet, kunna gå i pension tidigare eller att ha möjligheten till ett sabbatsår. Se pengarna som en form av tid!
• Avsätt en matbudget och sätt in de pengarna på ett separat konto. Att hålla sig till budget blir enklare då!

Läs också: Få koll på din ekonomi med oss


Och för att kunna avsätta en realistisk matbudget behöver man också planera sina måltider och inköp.

- Fördelarna med att planera sina måltider är många! Risken för matsvinn minskar eftersom du bara köper hem det du verkligen behöver, och du har redan planerat när resterna ska ätas upp. Att storhandla blir smidigare när du utgår från dina redan planerade måltider, och turerna till affären blir färre. Detta leder till eventuellt minskade utsläpp och mindre onödiga inköp. Vi tror verkligen helhjärtat på att god planering är den enklaste vägen till minskat matsvinn, säger Sophia.

- Genom att använda slutsidan Meal Planner gör du det enkelt för dig! Skriv ner alla favoritmåltider i listan till höger (gärna varierat efter säsong), och sen kan du bara plocka olika maträtter från listan och sätta ihop till flera veckors måltider, tipsar Sophia.

Sophia & Mikes bästa tips för måltidsplanering
• Planera utifrån ett måltidskoncept - alltså gryta, pasta, sallad osv, beroende på vilken årstid det är. Då är det också enkelt att variera övrigt innehåll baserat på säsong.
• Se till att alltid ha en dag fri för kylskåpsrens eller rester. Du slipper kasta mat och minskar matsvinnet.
• Gör alltid dubbel sats! Det blir färre maträtter att komma på, mindre tid går åt till att laga maten och det är billigare!

Planera även utefter hur mycket tid du/ni har till att laga mat under veckan, din träningsbelastning och andra viktiga parametrar du behöver ta hänsyn till i din vardag.

Läs mer om måltidsplanering här.


Såhär i början av en termin tror vi att dessa tips kommer till extra bra användning och hoppas att du blir inspirerad till ett mer hållbart sätt att leva och tänka – inte minst gällande ekonomi och mat.

- Kom ihåg att livskvalitet inte står i direkt relation till höga kostnader, utan om att göra ett klokare val som gynnar både din egen hälsa och planetens välmående. Vårt mål är att leva på ett sätt som vi älskar och mår bra av, och i det också göra ett så litet klimatavtryck som möjligt, avslutar Sophia.

Pssst! Kika in på Sophia & Mikes Instagram här & deras ljuvliga blogg här. Och glöm inte att hälsa från oss!

Vår blogg: Tips & Tricks

Mobilbakgrunder för 2024

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Röda dagar 2024 - så tar du semester och är ledig länge!

Vilka dagar är röda 2024? Hur ska man ta semester för att vara ledig länge? Läs allt om kalenderns helgdagar och hur du kan maxa ledigheten under 2024!

Läsårsöversikt för 24/25 - Freebie

Få full koll på läsåret 24/25 med en snygg kalender i form av en freebie! Skriv ut och sätt upp på väggen, så har du den nära till hands när du behöver.

Omdömen på Trustpilot