start / Tips & Tricks / Experten tipsar: Så styr du upp din ekonomi

Stina är vår skickliga ekonomichef som älskar allt som har med siffror, statistik & Excel att göra. Här ger hon dig sina bästa tips gällande ekonomi och sparande!

Experten tipsar: Så styr du upp din ekonomi

Stina är vår skickliga ekonomichef som älskar allt som har med siffror, statistik & Excel att göra. Här ger hon dig sina bästa tips gällande ekonomi och sparande!

#Tips #PlaneringStina jobbar som ekonomiansvarig här på Personlig Almanacka™ och älskar allt som har med siffror och statistik att göra. På sin fritid hänger hon helst utomhus med familjen, hunden eller hästen.


- Att jag i första hand valde att plugga ekonomi och sedan jobba med det är för att alla berörs av pengar. Därför tyckte jag att det vore bra att få ordentlig koll på läget. Ekonomi är superspännande och behöver verkligen inte vara krångligt, säger Stina.

Det häftigaste med att få koll på sin ekonomi är att man kan åstadkomma mycket med små medel!

Ett enkelt sätt att börja ta tag i sin ekonomi är att ta hjälp av en budget där man planerar sina inkomster och utgifter och i slutet av månaden följa upp för att se hur väl planen stämmer överens med verkligheten.

Men hur gör man om det känns svårt eller övermäktigt att ta tag i ekonomin? Stina har många bra tankar, så här kommer ett helt gäng handfasta tips som vi tror kommer hjälpa dig!
SÅ KOMMER DU IGÅNG MED SPARANDET

• Lägg in ett autospar som drar pengar från ditt konto varje månad. På så sätt glömmer du inte att lägga undan pengar och du behöver inte påminna dig själv om det varje månad.
• Känner du att du inte har ”råd” att spara kan du fundera över om det finns några vardagsutgifter som går att spara in på? Kanske klarar du dig utan den där latten, tuggummipaketet eller godispåsen?
• Hitta en sparform som ger ränta! Ta hjälp av din bank om det behövs.
• Sätt upp rimliga sparmål och belöna dig själv när du lyckats nå målet!

- Skriv ner vad du får in och hur mycket pengar du gör av med för att förstå hur mycket pengar du faktiskt spenderar på småsaker och istället kunna göra aktiva val i vad du vill lägga dina pengar på, tipsar Stina.
SÅ FÅR DU EN GOD PRIVATEKONOMI

1. Se över dina inkomster!
• Spara en summa varje månad för större mål, som t.ex. ett nytt boende eller resor. Dessutom är det bra att ha en buffert om nåt oväntat skulle inträffa – som att frysen går sönder eller bilen behöver lagas.
• Hyr ut saker du inte använder så ofta, som t.ex. konst & verktyg. Dessutom kan du överväga att hyra ut ditt boende om du själv är bortrest på sommaren.
• Finns det saker som ligger hemma och bara samlar damm, saker du inte behöver eller har nytta av? SÄLJ!

2. Se över dina utgifter!
• Skaffa dig koll på hur mycket abonnemang, streamingtjänster, el, försäkringar och banklån kostar dig varje månad. Jämför priser mellan olika leverantörer och våga förhandla! Här kan du spara in väldigt mycket pengar varje år.
• Spendera aldrig pengar du inte har! Små-lån och krediter kan snabbt bli en skuldfälla.
• Se över dina matutgifter! Behöver du dra ner på antalet luncher på restaurang och börja äta mer matlådor?


- Slutsidorna Min Ekonomi är toppenbra att använda när man vill komma igång och göra en månadsbudget och vill att det ska bli en ny, bestående vana. Sidorna ger dig bra struktur och du kan tydligt tracka dina konsumtionsmönster.

- Jag använder dessa slutsidor som bra delmål jag checkar av varje månad. Här har jag budgeterat mina inköp för att inte spontanshoppa. Om jag t.ex. vet att jag behöver en ny kappa i oktober, så finns den redan i min budget, säger Stina.

- Det viktigaste att komma ihåg är att det aldrig är för sent att ta kontroll över sin ekonomi och börja forma den som DU vill. I början är det alltid lite uppförsbacke, men när du kommit igång med sparandet ordentligt kommer det så småningom bli till en nyttig rutin. Och du, våga fråga! Jag lovar att det finns många både i din omgivning och på sociala medier som du kan lära dig mycket av, avslutar Stina.

Vår blogg: Tips & Tricks

Så här skapar du en systemkalender - Video

En 100% anpassad obunden inlaga + tjusig ringpärm = en personlig systemkalender! Läs hur du skapar en här.

Bakgrunder till mobil och desktop 2022

Piffa din mobil och dator med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers att ladda ner!

Läsårsöversikt 22/23 - Freebie

Än så länge är vi mitt uppe i sommar och semester, men en ny termin och ett nytt läsår närmar sig med stormsteg! Med det kommer mycket härligt att se fram emot; nya lärdomar, utmaningar, upplevelser och framgångar. Och med hjälp av vår nedladdningsbara läsårsöversikt kan du redan nu börja planera och strukturera kommande terminer!

Fri frakt

Nöjda kunder

Leverans 1 vecka

Omdömen på Trustpilot

Följ oss på Instagram

@personligalmanacka #personligalmanacka

Hej, vi använder cookies på vår hemsida för att din upplevelse här ska bli bättre.

Läs mer om cookies eller testa vårt smarriga recept.